[ad_1]
Ο πρωθυπουργός ζήτησε αυστηρούς ελέγχους δίχως εκπτώσεις – Τι ζήτησαν οι λοιμωξιολόγοι – Ορατό το ενδεχόμενο να μην γίνουν πανηγύρια και τον Αύγουστο
Η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη «να εφαρμόζουμε τα μέτρα για αποφυγή δεύτερου κύματος κορονοϊού»… μεταφράζεται ως… να εφαρμόσουμε τα μέτρα, για να μην κλείσουμε τη χώρα και τα σύνορα. Η ανησυχία είναι έκδηλη στα κυβερνητικά κλιμάκια σε ό,τι αφορά στον εφησυχασμό που επιδεικνύουν οι Ελληνες πολίτες κι αγνοούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και την τήρηση αποστάσεων και πλέον ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά έτσι ώστε να μην εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση, η οποία φαίνεται πως έχει ήδη εκτροχιαστεί. Ολα τα σενάρια λοιπόν είναι ανοιχτά, ακόμα και τα τοπικά lockdown, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων, κάτι που έχουν διαμηνύσει σε όλα τα μήκη οι άνθρωποι της κυβέρνησης για να μην γκρεμιστεί ό,τι χτίσαμε στην περίοδο της καραντίνας.
«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε κατά τη χθεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Στην ίδια σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επιστροφή στην καθημερινότητά μας του Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν καλύτερα ότι ο κίνδυνος δεν έφυγε ποτέ από δίπλα μας. Και αυτό είναι η πραγματικότητα, καθώς την χαλάρωση που παρατηρείται ίσως την πληρώσουμε ακριβά.
Τι γίνεται με τα πανηγύρια
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το φρένο στο συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες μπαίνει με την ματαίωση των πανηγυριών για τον μήνα Ιούλιο, ωστόσο, είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην δούμε άλλο πανηγύρι φέτος. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα παρθεί τις επόμενες ημέρες όμως όλα συνηγορούν στο ότι θα συνεχιστεί να υφίσταται το μέτρο…
Κορονοϊός: 27 κρούσματα σε 24 ώρες
Στα 27 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού σύμφωνα με τη χθεσινή (15/7) ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Από αυτά τα τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Τα 1.051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο μεταξύ 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Οι τρεις (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η κατανομή των 27 κρουσμάτων:
- τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
- πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου
Ελεγχοι παντού για να μην ξεφύγει ο κορονοϊός / Copyright: Eurokinissi
[ad_2]
Πηγή : ETHNOS