Οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνεται χρήση των κλιματιστικών έδωσε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, που αντικατέστησε τον Σωτήρη Τσιόδρα κατά την κυριακάτικη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Ο κ. Χατζηγεωργίου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, υποπτέραρχος, διευθυντής του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι τα κλιματιστικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή προσοχή, ενόψει μάλιστα και της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας που επίκειται τις επόμενες μέρες.
Όπως είπε κατά την ενημέρωση, «τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο αέρας που διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην γίνεται ανακύκλωση. Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, ας τα πούμε έτσι, και για αυτά η σύσταση είναι ότι κατ’ αρχάς να μη γίνεται χρήση, εάν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να τα χρησιμοποιήσουμε, και πάλι να γίνεται η χρήση έχοντας ανοιχτό κάποιο παράθυρο, ώστε να γίνεται ανανέωση του αέρα».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κορωνοϊός: 6 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, κανένας νέος θάνατος
10|05|2020 | 18:00
Κορωνοϊός: Τι να προσέξετε με τα κλιματιστικά -Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας
24|04|2020 | 18:41
Όσο για τον καθαρισμό των κλιματιστικών, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως «το υπουργείο Υγείας, από ό,τι ξέρω, έχει βγάλει και οδηγίες για το πώς θα γίνει ο καθαρισμός των κλιματιστικών αυτών, τα οποία πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας. Γενικά πάντως, να ξέρουμε ότι τα κλιματιστικά που έχουμε στα σπίτια μας και ειδικά εάν εμείς στο σπίτι μας δεν είχαμε κρούσμα με κορωνοϊό, προφανώς δεν έχουν κάποιο κίνδυνο και δεν έχουν θέμα μετάδοσης του κορωνοϊού».
Πηγή: