Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να κινηθούμε από μία στρατηγική με αναφορά το πρόστιμο σε μια στρατηγική που να έχει στον πυρήνα της την εκπαίδευση και την τήρηση κανόνων δημόσιας υγείας, εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στη χρήση μάσκας. Όπως είπε, η μάσκα πρέπει να είναι το τρίτο και τελευταίο μέτρο σε αυτή την πολιτική προστασίας του πληθυσμού.
Πρώτο και σημαντικότερο είναι η τήρηση των αποστάσεων η αποφυγή του συνωστισμού, όταν αυτό είναι εφικτό, και ακολουθεί η υγιεινή των χεριών. «Δεν μπορώ να φανταστώ χρήση μάσκας χωρίς υγιεινή των χεριών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
.ros-inlineA_title::before { content: “”; width: 100%; height: 1px; background: #cfcfcf; display: block; top: 5px; position: relative; }
.ros-inlineA_title { margin: auto; }
.ros-inlineA_title .ad_label { width: 95px; font-family: Roboto Slab; font-size: 10px; font-weight: 400; line-height: 8px;color: #cfcfcf; position: relative; background: #fff; text-align: center; margin: 0 auto 5px; }
«Κάποιοι λένε «φάσκετε και αντιφάσκετε», θα το πω και σήμερα με δύο απλά λόγια. Τότε είχαμε μέτρα αυτοπεριορισμού, δηλαδή απαγορευτικό, δεν μετακινούμασταν έξω. Τώρα αίρεται ο περιορισμός στη μετακίνηση. Που είναι ο χώρος που παρατηρείται ο μεγαλύτερος συγχρωτισμός; Τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άρα έχει μεγάλη σημασία σ’ αυτά να χρησιμοποιεί κάποιος μάσκα για να προστατεύει τους άλλους από τον εαυτό του», σημείωσε.
«Για όλα τα άλλα μέρη, όπου υπάρχει απόσταση εργαζόμενου από το συνάνθρωπο του, λιγότερο από 1,5 μέτρο, όπως το κομμωτήριο, οι χειριστές νωπών, μη τυποποιημένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, εκεί είναι καλό να χρησιμοποιείται μάσκα. Για πολλούς λόγους, λόγους υγιεινής, που ξεπερνούν την πανδημία”.
Υποστήριξε ακόμη ότι πριν μερικές εβδομάδες δεν υπήρχαν τα σημερινά δεδομένα. “Τώρα υπάρχουν, ανοίγει η κοινωνία και για αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ της μάσκας. Με πολλές συζητήσεις και επιχειρήματα υπέρ και κατά, εντός της Επιτροπής, εξετάζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι και το πρώτο μέτρο που θα αρθεί στη συνέχεια», πρόσθεσε.
Ακόμη ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση το πρόστιμο, λειτουργεί περισσότερο ως αποτρεπτικό για να μην τηρεί κάποιος μια διαδικασία που αφορά στην υγεία όλων μας και ιδιαίτερα σε ένα χώρο όπως ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Όπως τόνισε, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους κλειστούς χώρους και ειδικότερα η Επιτροπή τοποθετήθηκε που θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε αυτή τη φάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, υποχρεωτικό θα πρέπει να είναι αρχικά στα ΜΜΜ, οι χώροι όπου υπάρχει στενή επαφή εργαζόμενου με εξυπηρετούμενο και ιδιαίτερα σε προσωπική υγεία, όπου οι εργαζόμενοι χειρίζονται νωπά, μη τυποποιημένα τρόφιμα.
«Μπορεί να μην είναι και μεγάλο το χρονικό διάστημα, αν πάμε καλά της χρήσης», συμπλήρωσε. Αλλά πρότεινε να αποφεύγουμε όταν μπορούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους αν είναι δυνατόν.
Επανέλαβε ότι γίνεται λόγος για μη ιατρική μάσκα, δηλαδή μπορεί να είναι μια απλή υφασμάτινη ή χάρτινη, μια μάσκα που μπορεί να κατασκευάσει κάποιος σπίτι του. Μάλιστα, ετοιμάζεται ειδικό βιντεάκι για την απλή κατασκευή μάσκας.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM