Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη σήμερα (Τετάρτη) η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, για το νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε κόμματα, οργανώσεις και φορείς.

 Η συζήτηση αυτή διεξήχθη στη σκιά έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, που άδειασε πλήρως τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης τόνισαν πως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι προστατεύεται τόσο από το άρθρο 11 του ελληνικού Συντάγματος όσο και από το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύµβασης Δικαιωµάτων του Ανθρώπου (ΕΔΣΑ), το άρθρο 12 του Χάρτη Θεµελιωδών Δικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ), το άρθρο 21 του Διεθνούς Συµφώνου για τα ατοµικά και τα πολιτικά δικαιώµατα (ΔΣΑΠΔ) και από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο υπουργός προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις

EUROKINISSI

Το νομοσχέδιο που βάζει «στον γύψο» τις διαδηλώσεις θα ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να κορυφωθεί η αντιπαράθεση με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Σήμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, και συγκεκριμένα επί της πρόβλεψης γνωστοποίησης επερχόμενης συνάθροισης στις αρχές. Ωστόσο, οι ενστάσεις αυτές απορρίφθηκαν. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1-14 του νομοσχεδίου, που αφορούν στις διαδηλώσεις καθώς και επί του άρθρου 19 για τη «Σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής υποχώρησε απ’ την αρχική του θέση για το νομοσχέδιο, με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι θα το υπερψηφίσει, αφού εμφανίστηκε ικανοποιημένη με τις ελάχιστες αλλαγές απ’ τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Επίσης, σήμερα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, και τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «θλιβερή» για την Ελληνική Δημοκρατία, εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινή ζωή των πολιτών και επεσήμανε πως θεσμοθετείται μια σειρά από διατάξεις το 2020 που «όχι μόνο ήταν αντιδημοκρατικές όταν θεσπίστηκαν το 1971 από τη χούντα, αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας την εποχή του διαδικτύου».

EUROKINISSI

Απαντώντας, ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Γιάννη Ραγκούση, αναρωτήθηκε «ποια σημαία κρατά σήμερα…» ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. που «γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης». Κατέληξε λέγοντας απευθυνόμενος στον Γ. Ραγκούση πως «Χαίρομαι Γιάννη, που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα, έξω από ένα τοξικό, φωνακλάδικο κλίμα ανορθολογισμών, συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού».

Αργότερα, ο υπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει το νομοσχέδιο, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην περιμένει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και ότι θα αποτελέσει ένα «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής».  Ο υπουργός έκανε μάλιστα λόγο για ένα «φαντασιακό – μαζικό κίνημα που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, όπως ο φτωχός τα καρβέλια».

Τζανακόπουλος: «Ο λαός θα είναι εδώ για να σας ανατρέψει»

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Μ. Χρυσοχοΐδη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε να κατηγορήσει τον υπουργό πως λέει ψέμματα, ενώ κατά την ομιλία του αποδόμησε πλήρως τα κυβερνητικά επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο».

«Θεσμοί που αποτελούν πυλώνες του κράτους συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο περιορίζει υπέρμετρα, βλάπτει στον πυρήνα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι που είναι μορφή έκφρασης της φυσικής ελευθερίας υπό τους όρους που ορίζει το Σύνταγμα», τόνισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως με το ν/σ αυτό «δεν περιορίζεται απλά μια ελευθερία αλλά επιχειρείται να παραχθεί ξανά το ανθρώπινο σώμα. Ένα σώμα υπάκουο, πειθαρχημένο, ρυθμισμένο να κινείται στο ρυθμό που σφυρίζει η κρατική εξουσία, δηλαδή, ο κ. Χρυσοχοΐδης».

Υπογράμμισε επίσης πως ο υπουργός «ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο δήθεν ρυθμίζει ένα αρρύθμιστο πεδίο. Το πεδίο  είναι ρυθμισμένο με το προεδρικό διάταγμα του 2013 και για αυτό το λόγο πορείες των 50 ανθρώπων περιορίζονται στο πεζοδρόμιο, επομένως λέει ψέματα».

Απευθυνόμενος στους κυβερνώντες είπε πως «εκτίθεστε γιατί θέλετε να κατασκευάσετε τον εσωτερικό εχθρό στην Ελλάδα του 2020. Αυτός ο εχθρός δεν είναι ο Σοβιετικός κομμουνισμός αλλά είναι τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την πολιτική της ΝΔ, όσοι αγωνίζονται, διαμαρτύρονται όσοι βγαίνουν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν για τις ακραίες πολιτικές σας».

Κι ο κ. Τζανακόπουλος κατέληξε με το μήνυμα του κοινωνικού αγώνα: «Να ξέρετε ότι όσες απαγορεύσεις, ρυθμίσεις, και απειλές κι αν εκστομίσετε, δεν μπορείτε να σταματήσετε την ανθρώπινη τάση για συλλογικό αγώνα. Όσες απαγορεύσεις κι αν ψηφίσετε θα είμαστε εδώ, ο λαός θα είναι εδώ για να σας ανατρέψει άλλη μια φορά».

Αυστηροποίηση των ποινών ζήτησε ο Βελόπουλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Eδώ κάνετε ένα βήμα μπροστά ενώ χρειάζονται δέκα» και τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών.

Είπε ότι στη χώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα νόμων, ότι η κυβέρνηση φοβάται την αριστερά καθώς και ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πάει να εφαρμόσει ένα νόμο που εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη» και αναρωτήθηκε «γιατί στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν μπαχαλάκηδες».

Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κάνει πλημμέλημα το αδίκημα αντί για κακούργημα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα αποτύχει πάλι γιατί φοβάμαι ότι δεν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα».

Βαρουφάκης: Καταστολή εν όψει 5ου μνημονίου

Πυρά κατά της κυβέρνησης επιφύλαξε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας».

EUROKINISSI

«Πόσο φιλελεύθερη είναι τελικά η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη όταν δεν αλλάζει καν τα άρθρα και τις διατάξεις της χούντας;», ρώτησε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Όπως έλεγε και ένας Σκοτσέζος συνδικαλιστής κάθε φορά που του έλεγαν πως η κοινωνία υποφέρει όταν διαδηλώνει ο κόσμος και κλείνουν οι δρόμοι, “ποια θεωρητική κοινωνία είναι αυτή, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι αυτοί που διεκδικούν στο δρόμο γι’ αυτήν;”. Η κοινωνία αυτή και οι αγώνες της έχουν χτίσει την δημοκρατία μας με διαδηλώσεις που δεν είχαν καμία άδεια, καμίας αστυνομίας. Αυτοί οι δημοκρατικοί αγώνες, οι διαμαρτυρίες και οι μάχες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του λαού μας.»

Καταλήγοντας, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει την διαμαρτυρία όσων διαφωνούν μαζί της, προσθέτοντας πως «εμείς θα προστατέψουμε την φωνή τους ακόμα κι αν αυτοί δεν συμφωνούν μαζί μας».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την «αποπομπή του διχαστικού υπουργού» που το εισηγήθηκε, ζήτησε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα. Η κ. Σακοράφα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση απαγορεύει τις «συναθροίσεις» εν όψει επερχόμενων λαϊκών κινητοποιήσεων.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις από Χρυσοχοΐδη 

Νομοτεχνικές βελτιώσεις, με αφορμή προβληματισμούς που έθεσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου (=Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής), μετά τη λέξη «Αυθόρμητη» προστίθεται η φράση «ή έκτακτη».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 (=Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης), η φράση «δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά» αντικαθίσταται από τη φράση «υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό».

Τέλος, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 (=Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4.), η φράση «είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4», αντικαθίσταται από τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4». Σημειώνεται ότι το άρθρο 4, με τίτλο «Υποχρεώσεις οργανωτή» προβλέπει τα εξής: «Ο οργανωτής της συνάθροισης υποχρεούται να μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο. Ιδίως, ο οργανωτής της συνάθροισης:

α) συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους παρέχοντας τη συνδρομή του στην προσπάθεια για την τήρηση της τάξης και την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης,

β) ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητά την παρέμβαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα,

γ) ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης».

[ad_2]

Πηγή : EFSYN