[ad_1]
Ο Ν. Βούτσης επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι δημιουργείται μεγάλο κοινωνικό ζήτημα στη χώρα εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ με το φάσμα της ανεργίας και μίας μεγάλης ύφεσης να απειλεί δραματικά πολλές και μεγάλες κοινωνικές ομάδες
Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας για αναθεώρηση συνθηκών και αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και την επιχείρηση ορισμένων εγχώριων κύκλων να φέρουν στο προσκήνιο την εθνικολαϊκιστική έξαρση και την πατριδοκαπηλία εξέφρασε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε κανιβαλισμό τις επιθέσεις και τις αντιδράσεις που δέχτηκε ο τέως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κ. Χρήστος Ροζάκης μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του.
«Ο κ. Ροζάκης είναι ένας διακεκριμένος νομικός και δικαστής. Έχει υπηρετήσει και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από τις πιο σημαντικές θέσεις διεθνών Οργανισμών και Δικαστηρίων. Ο κανιβαλισμός που υπέστη αυτές τις ημέρες επειδή εξειδίκευσε την επιστημονική του θέση που παρέπεμπε στην επήρεια των νησιών είναι απαράδεκτος. Ο επικίνδυνος εθνολαϊκισμός επί των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής έχει στοιχίσει διαχρονικά στη χώρα πάρα πολύ και από αυτόν πρέπει να αποστούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.
«Είναι σαφές ότι ο κ. Ερντογάν, κυρίως με το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, δείχνει μία επικίνδυνη πολιτική αποσταθεροποίησης για την περιοχή και αναθεώρησης των συνθηκών. Αυτή όμως η ανησυχία θα πρέπει από την πλευρά μας με την αξιοποίηση των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών και συνεργειών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, να μετατρέπεται σε μία δημιουργική δύναμη με ενεργητική εξωτερική πολιτική για να επιβάλουμε την Ειρήνη στην περιοχή» πρόσθεσε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι δημιουργείται μεγάλο κοινωνικό ζήτημα στη χώρα εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ με το φάσμα της ανεργίας και μίας μεγάλης ύφεσης να απειλεί δραματικά πολλές και μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Ν. Βούτση
• Η ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι έντονη όπως και ο προβληματισμός για τον επιχειρούμενο διαχωρισμό που γίνεται σε «προδότες» και «πατριώτες». Πρέπει να σεβόμαστε τις επιστημονικές απόψεις και τις διεθνείς συνθήκες της χώρας. Αναφέρω αυτό με αφορμή τις αντιδράσεις και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα ο τέως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κ. Χρήστος Ροζάκης.Ο κ. Ροζάκης είναι ένας διακεκριμένος νομικός και δικαστής. Έχει υπηρετήσει και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από τις πιο σημαντικές θέσεις διεθνών Οργανισμών και Δικαστηρίων. Ο κανιβαλισμός που υπέστη αυτές τις ημέρες επειδή εξειδίκευσε την επιστημονική του θέση που παρέπεμπε στην επήρεια των νησιών είναι απαράδεκτος.
Ο επικίνδυνος εθνολαϊκισμός επί των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής έχει στοιχίσει διαχρονικά στη χώρα πάρα πολύ και από αυτόν πρέπει να αποστούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται ή θα γίνουν. Σε αυτές μπαίνεις με το μάξιμουμ των διεκδικήσεων σου όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της επήρειας των νησιών. Πάντοτε στη βάση της σύμβασης για το δίκαιο της θαλάσσης με τη σχετική νομολογία και προχωράς στις αναγκαίες διευθετήσεις για το συμφέρον της χώρας αλλά και στη βάση των διεθνών συνθηκών. Το ζήτημα είναι η Ειρήνη, το ζήτημα είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της χώρας και η σταθερότητα στην περιοχή.
• Η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά είναι απολύτως δικαιολογημένη. Διότι η κατάσταση στη γείτονα χώρα κυρίως μετά το πραξικόπημα του 2017, έχει αλλάξει πάρα πολύ. Είναι σαφές ότι ο κ. Ερντογάν, κυρίως με το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, δείχνει μία επικίνδυνη πολιτική αποσταθεροποίησης για την περιοχή και αναθεώρησης των συνθηκών. Αυτή όμως η ανησυχία θα πρέπει από την πλευρά μας με την αξιοποίηση των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών και συνεργειών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, να μετατρέπεται σε μία δημιουργική δύναμη με ενεργητική εξωτερική πολιτική για να επιβάλουμε την Ειρήνη στην περιοχή. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Πάντοτε βεβαίως με την ετοιμότητα που υπάρχει για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
• Οι δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου αντανακλούν προφανώς το κλίμα που δημιουργήθηκε με το πρωτοφανές γεγονός της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως και στη χώρα μας που «στήριξε» τις Κυβερνήσεις. Ανεξαρτήτως μάλιστα και των επιτευγμάτων τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κρουσμάτων.
• Δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό ζήτημα στη χώρα. Οφείλεται στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ. Την οικονομική πολιτική που ακολούθησε τόσο πριν από την πανδημία αλλά και μετά. Αναφέρομαι στα μέτρα εμπροσθοβαρούς πραγματικής στήριξης της εργασίας και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μέτρα που δεν πήρε και που δεν παίρνει ακόμα και τώρα. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα της περιόδου. Ήδη προκύπτουν εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία στο πεδίο της οικονομίας και στο πεδίο της εργασίας. Πάνω σε αυτό το πεδίο η κοινωνία θα αναστοχαστεί και θα προβληματιστεί. Στη βάση των πραγματικών αναγκών όπως για την εργασία, την οικονομία, την ανεργία και το φάσμα μίας πολύ μεγάλης ύφεσης. Θα υπάρξει και αντανάκλαση στους συσχετισμούς των δυνάμεων. Αυτό θέλει λίγο χρόνο. Και θέλει και από την πλευρά μας ακόμα μεγαλύτερη, σοβαρή, προγραμματική, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με βάση τα πραγματικά στοιχεία. Για να ξεπεράσει ο κόσμος το φόβο και τη χειραγώγηση.
• Είναι θέμα ενόρασης που υπάρχει για τις εξελίξεις διεθνώς και στη χώρα μας. Έχουμε μπει σε μία νέα φάση, σε έναν νέο κόσμο. Επανατοποθετούνται ζητήματα και η Αριστερά θεμελιώνεται μαζί με την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη στη βάση των νέων επίδικων και των νέων δεδομένων. Η παρουσία εχθές στην Κέρκυρα του Αλέξη Τσίπρα και όλο αυτό το οδοιπορικό που κάνει, αλλά και η παρουσία τόσο των Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όσο και των κοινωνικών Οργανώσεων, των μικρομεσαίων, των εργαζόμενων, μέσα στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι, πιστοποιεί το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που υπάρχει. Πιστεύω ότι η αντανάκλαση και η εναρμόνιση αυτού του κλίματος θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διότι έχει να κάνει με την αποτίμηση της κυβερνητικής περιόδου όπου ως ΣΥΡΙΖΑ πορευτήκαμε, έκανε κάτι πρωτοφανές, από τον Νοέμβριο κιόλας, για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα το οποίο το θεωρώ ουσιαστική προσφορά στην πολιτική ζωή του τόπου. Έκανε μια συλλογική πολύ μεγάλη αποτίμηση της περιόδου, με τις αντιφάσεις, με τις ελλείψεις, με τις προσδοκίες ή με τις επιτεύξεις.
• Πάνω σε αυτήν συζητάμε και ενόψει του Συνεδρίου. Το κείμενο αυτής της αποτίμησης είναι δημόσιο. Άρα όλο αυτό το πρόσφατο συμβάν είναι μέρος ευρύτερης εικόνας και αντιμετωπίζεται στα συλλογικά όργανα με συζήτηση και με κριτική. Βεβαίως και με αυτοκριτική, η οποία υπήρξε από την πλευρά του κ. Παππά σε σχέση με το ύφος και την ουσία των διαμειφθέντων. Αυτά δεν γίνονται από καμία άλλη πολιτική δύναμη, τουλάχιστον από την Δεξιά. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει στη Βουλή προς τον κ. Τσίπρα και είχε πει ότι αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με την απομάκρυνση του αρχηγού μετά από κάθε ήττα! Είναι έξω από την σύλληψη τους η δημοκρατική σημασία του αναστοχασμού, την οποία εμείς έχουμε στην πρωτοκαθεδρία και νομίζω ότι αυτό βοηθάει πάρα πολύ την ίδια την Δημοκρατία.
• Έχουμε εντοπίσει και κάνουμε μια συζήτηση με αφορμή ζητήματα που αφορούν το ύφος της διακυβέρνησης και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συμμαχίες μας, όπως με το κόμμα του κ. Καμμένου όπου κατά την γνώμη μου μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο κύριο επίδικο, δηλαδή να βγει η χώρα από τα μνημόνια, απέδωσε. Από εκεί και πέρα με την Συμφωνία των Πρεσπών διαλύθηκε κάθε αυταπάτη ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Τέτοια ζητήματα μπορούν να ανακύψουν και να τα συζητήσουμε. Επιμένω όμως ότι θέματα ήθους και ιδιοτέλειας δεν έχουν τεθεί. Μην υπάρχει αμφιβολία, ο κόσμος είναι μικρός. Αν υπήρχε οποιοδήποτε ζήτημα με υπουργούς που ασχολούνταν με την οικονομία, την ανάπτυξη και αλλού, επί 4,5 χρόνια θα είχε τεθεί. Άρα ως προς αυτό το ζήτημα δώσαμε ένα διακριτό θετικό αποτύπωμα σε σχέση με το παρελθόν.
[ad_2]
Πηγή : AVGI