
Σήμερα γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη, μια ημέρα αφιερωμένη στην κατανάλωση κρεατικών. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παρέχει επτά σημαντικές οδηγίες για να διασφαλίσουμε ότι θα απολαύσουμε την ημέρα αυτή με ασφάλεια και χωρίς απρόοπτα περιστατικά.
Οι οδηγίες επικεντρώνονται κυρίως στο σωστό ψήσιμο των κρεάτων, καθώς η Τσικνοπέμπτη είναι γνωστή για τις παραδοσιακές παρασκευές κρεάτων στις ψησταριές.
Ακολουθούν οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για ασφαλή ψήσιμο:
- Αποψύξτε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσετε.
- Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο.
- Γυρίστε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Ελέγξτε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του.
- Καμένο δεν σημαίνει καλοψημένο.
- Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.
- Φροντίστε να ψήνετε πάντα ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.
Η Τσικνοπέμπτη και τα Έθιμά της
Η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή που συνδέεται με την ορθόδοξη παράδοση και γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, γνωστής και ως Κρεατινής. Αυτή η ημέρα προηγείται της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.
Παρόμοιες γιορτές γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και η Mardi Gras στη Γαλλία, αν και η τελευταία αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρή Δευτέρα.
Στη Θήβα, η Τσικνοπέμπτη συνδυάζεται με τον «βλάχικο γάμο», ένα έθιμο γεμάτο κέφι και χορό, που έχει τις ρίζες του στη λατρεία του θεού Διονύσου. Στην Πάτρα, οι κάτοικοι στήνουν ψησταριές σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ στην Κέρκυρα διοργανώνονται θεατρικά δρώμενα που σχετίζονται με το κουτσομπολιό.