Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά φαίνεται πως οι Βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων και θανόντων λόγω του κορωνοϊού. Ως παράμετρος των θετικών αποτελεσμάτων θεωρείται από πολλούς, ο μικρός αριθμός μετακινήσεων επιβατών από το εξωτερικό και γενικά η περιορισμένη κινητικότητα που εμφανίζεται σ΄ αυτές τις χώρες σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στη Δυτική Ευρώπη ο τουρισμός, ακόμη και τη χειμερινή περίοδο, είναι ζωηρός και ως εκ τούτου η επισκεψιμότητα ξένων τουριστών καταγράφεται υψηλή. Στις χώρες των Βαλκανίων δεν συναντάμε μεγάλα hub αεροδρόμια όπου να διακινείται μεγάλος αριθμός transit επιβατών σε αντίθεση με τα αεροδρόμια του Φραγκφούρτης, του Λονδίνου, του Παρισιού, του Μιλάνου, της Μαδρίτης κ.α. στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Στη σελίδα https://coronovirus.jhu.edu/data/mortality του Πανεπιστημίου του John Hopkins (Coronovirus Resource Center) δημοσιεύονται επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους στις διάφορες χώρες. Η Ιταλία (με πληθυσμό 60 εκ.) έχει καταγράψει 128.948 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 15. 887 θανάτους, η Γαλλία (με πληθυσμό 67 εκ.) έχει 93.773 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.093 θανάτους, η Ισπανία (με πληθυσμό 47εκ.) 131.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12.641 θανάτους , η Ολλανδία (με πληθυσμό 17εκ.) 17.953 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.771 θανάτους ενώ η Ρουμανία (με πληθυσμό 19.5 εκ.) 3.864 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 151 θανάτους, η Αλβανία (με πληθυσμό 2,8 εκ.) 361 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 θανάτους και η Σερβία (με πληθυσμό 7 εκ.) 1.908 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 51 θανάτους.
‘Εχει ενδιαφέρον να δούμε κάποια από τα μέτρα που οι χώρες των Βαλκανίων εφήρμοσαν σχετικά με τον περιορισμό των μετακινήσεων επιβατών και εμπορευμάτων ως μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η Αλβανία από τις 23:59 στις 22/3 ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς και από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Ουγγαρία και διατήρησε πολύ περιορισμένη σύνδεση με την Κων/πολη. Οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός της οικίας τους γίνονται αυστηρά από τις 05:00-13:00, μόνο για επαγγελματικούς λόγους ή για την προμήθεια αγαθών. Από τις 13:00 έως τις 05:00 της επομένης μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό μπορεί να κινηθεί εκτός οικίας. Η διεθνής και εσωτερική μεταφορά επιβατών απαγορεύεται ενώ η μεταφορά αγαθών και ιατρικών προμηθειών δεν χρειάζεται προηγούμενη έγκριση.
Η Βουλγαρία έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της υπηκόων τρίτων χωρών, μέσω όλων των συνοριακών σημείων διέλευσης και με όλα τα μέσα μεταφοράς ενώ ταυτόχρονα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση εισόδου υπηκόων της ΕΕ από χώρες με καταχωρισμένα μολυσμένα άτομα Covid-19. Aπό την απαγόρευση αυτή εξαιρούνται οι Βούλγαροι πολίτες και όσοι έχουν μόνιμη κατοικία στη Βουλγαρία με την προϋπόθεση της καραντίνας επί 14 ημέρες. Ταυτόχρονα ειδικές διατάξεις εφαρμόζονται για τους οδηγούς φορτηγών ενώ έχουν διαφοροποιηθεί και οι όροι εργασίας τους.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε το κλείσιμο όλων των σημείων διέλευσης στα σύνορά της σε αλλοδαπούς επιβάτες και οχήματα, με εξαίρεση την είσοδο για διαμετακόμιση φορτηγών οχημάτων κάτω από ειδικούς όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται όλες οι διεθνείς οδικές τακτικές και έκτακτες μεταφορές προσώπων. Η απόφαση αυτή ισχύει για τις συνδέσεις της Ρουμανίας με την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες και Τουρκία. Επιπλέον μέτρα ανακοινώθηκαν για τους οδηγούς φορτηγών οχημάτων.
Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στο έδαφος της Δημοκρατίας της Σερβίας η κυβέρνηση αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών με εξαίρεση στα πληρώματα των φορτηγών που εκτελούν διεθνείς μεταφορές. Στην περίπτωση αυτή, τίθενται περιορισμοί στη διάρκεια παραμονής στο έδαφος της Σερβίας, στα σημεία όπου μπορούν να σταματήσουν για ανάπαυση οι οδηγοί και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών. Σημειώνεται ότι 45 συνοριακά σημεία διέλευσης έχουν κλείσει.
Στην Ελλάδα η κυκλοφορία των πολιτών περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό καθώς απαιτείται ειδική άδεια για συγκεκριμένους λόγους μετακίνησης. Για όσους μετακινούνται από/προς την εργασία τους απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη. Επιπρόσθετα δεν επιτρέπεται σε αλλοδαπούς να εισέλθουν στη χώρα ενώ Έλληνες πολίτες που επιστρέφουν στη χώρα πρέπει να απομονώνονται για 14 ημέρες. Οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις από/προς τα ελληνικά αεροδρόμια έχουν ανασταλεί προσωρινά. Όλα τα σύνορα είναι ανοιχτά για διεθνείς μεταφορές. Στο τελωνείο των Ευζώνων επιβάλλονται περιορισμοί διέλευσης φορτηγών από τις 22:00 έως 06:00 με εξαίρεση τα φορτηγά που μεταφέρουν αιθυλική αλκοόλη, ευπαθή προϊόντα και ιατρικό υλικό.
Τα «καλά» αποτελέσματα σε αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων που εμφανίζουν όλες οι γειτονικές μας στην Βαλκανική χερσόνησο χώρες, δημιουργούν αίσθημα αισιοδοξίας ότι θα φτάσουμε στο τέλος της περιπέτειας με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Ασφαλώς χρειάζεται διεξοδική μελέτη και έρευνα όλων των στοιχείων και των παραμέτρων που συνθέτουν την εικόνα της επιδημίας και των αποτελεσμάτων που καταγράφονται σε κάθε χώρα από τους ειδικούς επιστήμονες. Το τεράστιο πλήγμα που έχουν υποστεί οι μεταφορές σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας φαίνεται όμως ότι είναι ανάλογο των επιπτώσεων που η σύγχρονη κινητικότητα των ανθρώπων επιφέρει στις κοινωνίες.
Πηγή: https://www.iru.org/
Δέσποινα Κετογλίδου, Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός (Msc)
Μένουμε Speedy
#menoumespeedy