Στα σχολεία όλων των βαθμίδων εισάγονται προγράμματα φιλοζωίας, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας, Βασίλης Σπανάκης και Ζέττα Μακρή. Αυτή η απόφαση καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φιλοζωία και την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς.
Οι θεματικές ενότητες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιλαμβάνουν δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία των αδέσποτων ζώων, απευθυνόμενες στα μέλη της σχολικής κοινότητας και στις οικογένειές τους.
Στο Πρόγραμμα Σπουδών όλων των τύπων σχολικών μονάδων, όπως Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, εντάσσονται Δράσεις Ενεργού Πολίτη, διάρκειας τουλάχιστον δέκα διδακτικών ωρών, οι οποίες μπορούν να αφορούν αποκλειστικά στα ζώα συντροφιάς. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι:
α) η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που συμβάλλουν στη φιλοζωία και στην υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς, και
β) η κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς και η υπευθυνότητα που απαιτείται από τον ενεργό πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες για την ευζωία τους. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται η καλλιέργεια ηθικών αξιών, η ανάπτυξη ενσυναίσθησης, η προώθηση υπεύθυνης λήψης αποφάσεων και η ενθάρρυνση συμμετοχής σε δράσεις φιλοζωίας.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, δήλωσε ότι η πρωταρχική μέριμνα του Υπουργείου είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για τη φιλοζωία, με έμφαση στους νέους και τους μαθητές, οι οποίοι είναι οι αυριανοί πολίτες της χώρας.
Η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ανακοίνωσε ότι από το 2024 καθιερώνεται η 4η Απριλίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, αφιερωμένη σε εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες φιλοζωίας μέσω διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων.