Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αποφάσισε να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, επικαλούμενη τον νόμο 4713/2020 «Κεραμέως», που επιτρέπει την αναιτιολόγητη απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η προσφυγή στηρίζεται στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Βουλή το 2016 και προβλέπει την προστασία των εργαζομένων από τις αναιτιολόγητες απολύσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:
A. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω κατάχρησης του δικαιώματος που παρέχει ο νόμος από τους εργοδότες. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.000 απολύσεις από την εφαρμογή του νόμου μέχρι το τέλος του 2023, ποσοστό που αγγίζει το 25% του συνόλου των εκπαιδευτικών, αριθμός που είναι εξαιρετικά υψηλός για τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για απολύσεις με εκδικητικό χαρακτήρα, όπως αυτές που σχετίζονται με πολιτική ή κοινωνική δράση, ηλικία, φύλο και πεποιθήσεις.
B. Οι απολύσεις γίνονται χωρίς καμία αιτιολογία και χωρίς τον προδικαστικό έλεγχο που προέβλεπε η νομοθεσία μέχρι το 2020, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα.
C. Πρώτον, δημιουργούνται αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα κρίσιμων διαδικασιών που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, όπως οι βαθμολογίες και οι εξετάσεις, καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι απροστάτευτοι από πιέσεις ιδιοκτητών και γονέων.
D. Δεύτερον, οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης, καλούνται να προσφέρουν «δωρεάν» εργασία σε απογεύματα και αργίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να επιστρέφουν μέρος των αποδοχών τους στον εργοδότη.
E. Τέλος, η ανεξέλεγκτη είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων στην ιδιωτική εκπαίδευση εντείνει τους φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Ήδη, το fund Inspired έχει επιβάλει περιορισμούς στους εκπαιδευτικούς των σχολείων που ελέγχει, απαγορεύοντας αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που αφορούν πολιτικά, θρησκευτικά ή οικονομικά θέματα.
Η προσφυγή της ΟΙΕΛΕ υποστηρίζεται από νομική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει πανεπιστημιακούς καθηγητές, με συντονιστές τους Γιώργο Μελισσάρη και Δημήτρη Βασιλείου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ενημέρωση για τους εκπαιδευτικούς από τη νομική ομάδα που έχει αναλάβει τη διαδικασία.