Νύχτα αγωνίας χθες για τους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού, καθώς οι σεισμοί δεν σταματούν. Οι δονήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν συνεχείς, με συχνότητα περίπου 10 έως 15 λεπτά.

Από τις 1 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, καταγράφηκαν τέσσερις δονήσεις που ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ενώ πολλές άλλες ήταν πάνω από 3,3 με 3,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται κοντά στην Αμοργό.

Η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με μέγεθος 5 Ρίχτερ.

Η κατάσταση στη Σαντορίνη είναι κρίσιμη, καθώς το νησί, που κινδυνεύει περισσότερο από τους σεισμούς λόγω της γεωμορφολογίας του, έχει σχεδόν ερημωθεί, με πάνω από 9.000 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Η φυγή συνεχίζεται και σήμερα, με τα αεροπλάνα και τα πλοία να αναχωρούν γεμάτα.

Στην Πολιτική Προστασία γίνονται συνεχείς συσκέψεις, ενώ έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους για να συνδράμει στην κατάσταση.

Τα σενάρια πίσω από τη σεισμική δραστηριότητα

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, αν και δεν αποκλείουν πιθανές υδροθερμικές επιδράσεις. Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραθανάσης, τόνισε ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα είναι σπάνια για την Ελλάδα και παρατηρήθηκε πρόσφατα και στην Αιθιοπία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με φαινόμενα σμηνοσειράς, καθώς παρατηρούνται πολλές δονήσεις της τάξης των 4-5 Ρίχτερ.

«Αυτή τη στιγμή, η στατιστική αξιολόγηση της ακολουθίας είναι σε προτεραιότητα. Οι δείκτες δείχνουν ότι είναι συμβατοί με σενάριο σμηνοσειράς, αλλά περιμένουμε νέα δεδομένα από τους σεισμογράφους για μεγαλύτερη ακρίβεια», δήλωσε ο κ. Καραθανάσης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η πιθανότητα έκρηξης ηφαιστείου είναι δύσκολη, αλλά δεν αποκλείει υδροθερμικές επιδράσεις ή κατολισθήσεις, κάτι που είναι φυσιολογικό.