Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό κλιμακώνεται, με τους επιστήμονες σε επιφυλακή. Ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε πρόσφατα ήταν το βράδυ της Τετάρτης (5/2) και είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να βρίσκεται 16 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της περιοχής, περιλαμβάνοντας και την Αττική, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των νησιών. Νωρίτερα, είχε σημειωθεί και σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για την ενεργοποίηση του ρήγματος.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, με τον Δημήτρη Παπανικολάου να αναφέρει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός, με μέγεθος έως 6 Ρίχτερ, ο οποίος θα μπορούσε να σημάνει την κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας.

Σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τόνισε ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Το πρώτο είναι η συνέχιση της έντονης δραστηριότητας χωρίς την εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού, το δεύτερο είναι η εκδήλωση ενός σεισμού μέχρι 5,5 Ρίχτερ που δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές, και το τρίτο, με μικρότερες πιθανότητες, είναι η εκδήλωση ενός σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι η Σαντορίνη είναι σε θέση να αντέξει έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, αν και παραμένει αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Σημαντική αύξηση σεισμικών δονήσεων

Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 6.400 σεισμοί στην περιοχή, με τους περισσότερους να έχουν μέγεθος Μ≥1.0. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζει να παρακολουθείται στενά από τις αρχές, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν την πηγή αυτής της έντονης δραστηριότητας.