Η ανησυχία για τη Σαντορίνη κλιμακώνεται, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με ένταση, με περισσότερους από 7.700 σεισμούς να έχουν σημειωθεί μεταξύ Σαντορίνης και Ανάφης μέσα σε μόλις 6 ημέρες. Ο κύριος σεισμός φαίνεται πως ενδεχομένως να μην έχει συμβεί ακόμη.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Live News» του Mega, επεσήμανε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης παρουσιάζει δραστηριότητα από το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο στη Σαντορίνη».

«Καμπανάκι» ΕΚΠΑ: 7.700 σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού. Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται κοντά στην Ανύδρο.

Η έκθεση του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι εκτός από τους σεισμούς, υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης γεωκινδύνων, όπως κατολισθήσεις, στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στη Σαντορίνη.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Από την αρχή του σεισμικού σμήνους, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει πάνω από 7.700 σεισμούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν μεγέθη Μ³1.0. Στις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί με Μ³1.0, ενώ το μέγιστο μέγεθος έφτασε το 4.9-5.0. Σημαντικός αριθμός σεισμών καταγράφηκε και το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 4.6.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, με περισσότερους από 120 σεισμούς να καταγράφονται στις 5 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 19 είχαν μέγεθος Μ³4.0.

Κατολισθήσεις και γεωλογικοί κίνδυνοι

Η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα επιδεκτική σε κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί από ιστορικούς χρόνους. Οι κατολισθήσεις αυτές προέρχονται από σεισμούς που έχουν συμβεί και εκτός της καλδέρας της Σαντορίνης, με σημαντικά γεγονότα να έχουν σημειωθεί από το 1507 και μετά.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, από τις 27 Ιανουαρίου 2025 έχουν ήδη καταγραφεί περιορισμένες κατολισθήσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Κόκκινη Παραλία και ο Όρμος Αθηνιού, οι οποίες αποδίδονται σε συνδυασμό γεωλογικών παραγόντων και εξωγενών διεργασιών.

Τα σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας ανέφερε τρία σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η συνέχιση πολλών σεισμών με μεγέθη μεταξύ 3 και 5 βαθμών.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα κτίρια δεν υφίστανται καμία σοβαρή καταπόνηση από τους σεισμούς, ενώ οι κατασκευές στην καλντέρα είναι ανθεκτικές, παρά τις ανησυχίες για κατολισθήσεις.