Στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στο τρίγωνο Αμοργός – Ανάφη – Σαντορίνη, οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμοί, γεγονός που έχει αναγκάσει πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη. Στο νησί έχει αναπτυχθεί ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποία περιλαμβάνει σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους για την παρακολούθηση της κατάστασης.

«Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από τη Σαντορίνη»

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται προς τα ΒΑ, δηλαδή προς την Αμοργό». Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται από τη Σαντορίνη, γεγονός που είναι θετικό, αλλά η κατεύθυνση είναι προς την Αμοργό. «Η Αμοργός δεν είναι τόσο ευάλωτη όσο η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού εκεί θα είναι λιγότερο σημαντικά. Δεν υπάρχει άμεση σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, αν και η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια», τόνισε.

Τι είναι το βουητό

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το βουητό που ακούγεται στα νησιά, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι αυτό προέρχεται από επιφανειακές διεργασίες και δεν σχετίζεται άμεσα με τον σεισμό. «Είναι αποτέλεσμα διάχυσης ηχητικών κυμάτων και μπορεί να είναι πιο έντονο σε ορισμένες περιοχές», πρόσθεσε. «Μόνο όταν ο σεισμός είναι πολύ κοντά, στα 1-2 χιλιόμετρα, μπορεί να ακουστεί ήχος από αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.