![e9685db6b0a4deb08253580e234f9ae9_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/e9685db6b0a4deb08253580e234f9ae9_XL-696x464.jpg)
Η Σαντορίνη, με την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες. Ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, αναφέρεται σε μια πρωτοφανή σεισμική κρίση που παρατηρείται στην περιοχή.
«Το σενάριο που έχουμε περιγράψει είναι ότι επικρατεί μία σμηνοσειρά», δήλωσε ο κ. Γκανάς, προσθέτοντας ότι οι σεισμοί που καταγράφονται στην περιοχή της Ανύδρου, δηλαδή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, είναι πολύ κοντά σε μέγεθος. «Δεν υπάρχει κύριος σεισμός με την έννοια που γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν τα 5,2 Ρίχτερ είναι η οροφή», σημείωσε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
Όπως τόνισε, οι επιστήμονες παρακολουθούν ένα δυναμικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, με 169 σεισμούς να έχουν καταγραφεί από τις 31 Ιανουαρίου, με μεγέθη πάνω από 4 Ρίχτερ και κάτω από 5,2 Ρίχτερ. «Αυτή είναι μια πρωτοφανής σεισμική κρίση στην Ελλάδα και όχι μόνο», επεσήμανε.
Σχετικά με τα ηφαίστεια, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις παραμόρφωσης του εδάφους στην Καλντέρα, που οφείλονται στην είσοδο μάγματος. «Αναμφισβήτητα, η παραμόρφωση του εδάφους σχετίζεται με την άνοδο μάγματος από τον μανδύα της γης προς τον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος 3 χιλιομέτρων», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Γκανάς δήλωσε ότι το ποσό του μάγματος που έχει ανέβει ισούται με 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στην προηγούμενη κρίση του 2011-2012. «Αυτό το παρακολουθούμε συνεχώς», κατέληξε.