Η Αργολίδα, μια περιοχή στη νότια Ελλάδα, βιώνει σοβαρή κρίση λειψυδρίας, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Reuters. Το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζει εκτεταμένες διαρροές, με αποτέλεσμα το υφάλμυρο νερό να φτάνει στα σπίτια των κατοίκων.

Σύμφωνα με την αναφορά, το νερό διαρρέει από ρωγμές σε αρδευτικά κανάλια που τροφοδοτούν πεδιάδες πορτοκαλιών, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι το δίκτυο σωλήνων χάνει περισσότερο από το μισό νερό που αντλείται.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αρχές της Ναυπλίου προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφεύγουν το μολυσμένο υφάλμυρο νερό από εφεδρικές πηγές. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του νερού, καθώς οι κάτοικοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για μαγείρεμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την καταπολέμηση της κρίσης νερού που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, η οποία πλήττει ήδη το 38% του πληθυσμού της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ έχουν προθεσμία μέχρι το επόμενο έτος να αξιολογήσουν τα επίπεδα διαρροής και να επιβάλουν νομικά όρια.

Η Ελλάδα έχει δαπανήσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για υποδομές πόσιμου νερού από το 2019, ωστόσο η κατάσταση στην Αργολίδα δείχνει ότι απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί βελτιώσεις στην υποδομή ύδρευσης της περιοχής.

Η λειψυδρία έχει επίσης επηρεάσει την ποιότητα του νερού, καθώς οι αρχές αναγκάζονται να ενισχύουν τις πηγές με υφάλμυρο νερό, που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων. Στην παραλιακή πόλη Ερμιόνη, μόνο το 8% των κατοίκων έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Οι αγρότες στην περιοχή αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, αναζητώντας νερό σε βάθη έως 300 μέτρων, με πολλές πηγές να είναι αλμυρές λόγω της εισροής θαλασσινού νερού.