
[ad_1]
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρωτώντας τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε το Facebook να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση των Fake News στην ΕΕ και την Ελλάδα.
Ο έμπειρος δημοσιογράφος σημειώνει πως το Facebook, έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους λεγόμενους fact checkers, μέλη του International Fact-Checking Association, υποτιθέμενους ειδικούς στην αναγνώριση και κατάρριψη fake news σε κάθε χώρα δραστηριοποίησής του.
Διαπιστώνει παράλληλα ότι στην Ελλάδα, ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στα Ελληνικά Hoaxes, «που έχουν από καιρό δείξει ότι δεν σκοπεύουν να τηρήσουν την πρώτη και βασικότερη -κατά τον IFCN- αρχή επαγγελματικής ακεραιότητας των fact-checkers, αυτήν της αμεροληψίας».
Ως εκ τούτου, «οι εκλεκτοί fact-checkers της πλατφόρμας, ομοιάζουν περισσότερο με εντεταλμένους σερίφηδες παρά με εγγυητές ποιοτικής ενημέρωσης», αναφέρει.
Ολόκληρη η ερώτηση
Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, το Facebook αποφεύγει συστηματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον εντοπισμό, την επισήμανση και τον αποκλεισμό των Fake News. Στην Ελλάδα ακολουθείται το χειρότερο σενάριο, καθώς η παρακολούθηση των Fake News έχει ανατεθεί σε site (ellinikahoaxes.gr), το οποίο δεν διαθέτει ούτε δημοσιογραφική πείρα, ούτε επαρκές προσωπικό.
Αντί να τηρεί στάση αυστηρής ουδετερότητας, το site μεροληπτεί συχνά υπέρ της κυβέρνησης φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει ως Fake News την άποψη αντικυβερνητικού αρθρογράφου. Η πρακτική αυτή αποθεώθηκε την Τετάρτη13/6, όταν, προφανώς στην προσπάθεια στιγματισμού αντιπάλων της κυβέρνησης και συμμετοχής στο πολιτικό παιχνίδι, τα ellinikahoaxes κυκλοφόρησαν alert για Fake News, το οποίο ήταν το ίδιο Fake News! Μετά από μαζικές αντιδράσεις πολιτών, το ellinikahoaxes παραδέχθηκε αργότερα ότι έκανε λάθος χωρίς να δώσει παραπάνω εξηγήσεις.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε το Facebook να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση των Fake News στην ΕΕ και την Ελλάδα;
[ad_2]
Πηγή : EFSYN