Οι κάτοικοι της Σαντορίνης αναμένεται να συνεχίσουν να βιώνουν δονήσεις και στο εγγύς μέλλον, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, και η καθηγήτρια Εύη Νομικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Κώστας Παπαζάχος, που άνοιξε τη συζήτηση, εξέφρασε αισιοδοξία σχετικά με τη σεισμική ακολουθία, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Σαντορίνη και την Αμοργό δείχνει σημάδια βελτίωσης. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να νιώθουν δονήσεις και τους κάλεσε να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού, επισημαίνοντας ότι «η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν κενά που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο σεισμό».

Η Εύη Νομικού αναφέρθηκε στο ιστορικό των σεισμών και τη συμπεριφορά της Καλδέρας της Σαντορίνης, καθώς και στον υποθαλάσσιο χώρο όπου συμβαίνουν οι δονήσεις. Εξήγησε ότι υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, ο Κολούμπος, το οποίο έχει σημαντική γεωλογική δραστηριότητα.

Κίνδυνοι κατολισθήσεων στη Σαντορίνη

Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί, αναφέροντας περιοχές που είναι πιο ευάλωτες. Ο κίνδυνος κατολίσθησης είναι αυξημένος σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περιλαμβάνουν:

  • Παλαιός Λιμένας Φηρών
  • Λιμάνι Αθηνιού
  • Οία – περιοχή Αμμούδι
  • Οία – περιοχή Αρμένης
  • Θηρασιά – Οικισμούς Κόρφου

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει εκπονήσει η Πολιτεία για την περιοχή, επισημαίνοντας την παρουσία οχηματαγωγού στην περιοχή.