Προσπάθειες ώστε το πλήγμα από τον κορωνοϊό στην ήδη «πληγωμένη» εστίαση, βασικό κλάδο της οικονομίας, να είναι το μικρότερο δυνατό καταβάλει η κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ωστόσο εάν υπάρξει ανάλογη εισήγηση της «επιτροπής σοφών» υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάζεται να ανοίξουν και μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.
Οι οριστικές αποφάσεις για τα καταστήματα θα ληφθούν 18 με 20 Μαΐου με βάση τις οδηγίες της επιτροπής.
Η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα που θα αυξήσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς όμως να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζεται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων ανάλογα με τη διαρρύθμιση, δε θα ισχύει το όριο των 4 ατόμων για οικογένειες με περισσότερα άτομα ενώ τραπέζια θα υπάρχουν και στους εσωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει επαρκής αερισμός από παράθυρα και πόρτες. Ήδη οι δήμοι της χωράς έχουν συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερων εξωτερικών χώρων λόγω των εκτάκτων αναγκών.
Όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος του ΥΠΑΝ είναι οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με δυναμικότητα 80%.
Τα σενάρια για μειώσεις στη φορολογία
Παράλληλα, γίνεται συζήτηση για το αν ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ (αλλά και τα αναψυκτικά και τα ροφήματα) θα μειωθεί από το 24% στο 13%. Όσον αφορά το αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ εν γένει στην εστίαση, -από το 13% στο 11% με 12%- φαίνεται πιο δύσκολο, καθώς είναι κάτι που συναντά την αντίδραση των θεσμών. Για τα ξενοδοχεία υπάρχει το σενάρια αν θα μειωθεί το τέλος από το 13% στο 6%, αλλά και αν θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές και ακτοπλοΐα.
Πάντως, οι φορολογικές αποφάσεις θα εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον πρώτα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την εστίαση.
Πηγή: skai.gr
Πηγή: