Οι σεισμοί που σημειώνονται στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού συνεχίζονται, με τέσσερις σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ να καταγράφονται τα ξημερώματα.

Η προσοχή στρέφεται στην Αμοργό, καθώς το επίκεντρο των σεισμών φαίνεται να μετατοπίζεται προς την περιοχή αυτή, επαναφέροντας μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1956, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 53 ανθρώπων και είχε ισχύ 7,6 Ρίχτερ, προερχόμενος από το ρήγμα της Αμοργού.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του, τόνισε ότι «ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί».

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι το ρήγμα της Αμοργού δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Ο καταστροφικός σεισμός του 1956

Ο σεισμός της 9ης Ιουλίου 1956 συνέβη στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού.

Η καταστροφή ενισχύθηκε από τον μετασεισμό των 6,9 Ρίχτερ που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα.

Στη Σαντορίνη, οι μεγαλύτερες ζημιές παρατηρήθηκαν στην Οία, στα Φηρά, στο Ημεροβίγλι, ενώ μικρότερες ζημιές υπήρξαν σε άλλους οικισμούς, όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο και την Επισκοπή Γωνιάς.

Στο νησί, σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια και πολλά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν και σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Πάρο, Νάξο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς.