[ad_1]
«Μας λυπούν μαζικές συγκεντρώσεις όπως οι οπαδικές», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς
Στα επιχειρησιακά ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε κυρίως στην πρώτη ενημέρωση μετά από 1,5 μήνα για την εξέλιξη του κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ωστόσο πήρε θέση και στο θέμα των πανηγυριών και το κατά πόσο θα συνεχιστεί το μέτρο και τον Αύγουστο: «Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα γεγονότα συνωστισμού έξω από το «Γ. Καραϊκάκης»: «Χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά. Πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουμε διασφαλίσει. Καταδικάζουμε τα φαινόμενα. Μας λυπούν μαζικές συγκεντρώσεις όπως οι οπαδικές. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε».
«Ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια. Ομως θέσαμε σε εφαρμογή σύγχρονο σύστημα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή. Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων. Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία» είπε μεταξύ άλλων.
Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όπως είπε προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. Από τις 1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα καιδιακοπές λειτουργίας. «Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.
Διαβεβαίωσε ότι «έχουμε τον πλήρη έλεγχο και πως κάθε κρούσμα ιχνηλατείται». Κάθε κρούσμα που πιστοποιείται, η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση.
«Υπάρχουν κρούσματα που είναι συνδεδεμένα σε 1ο ή 2ο βαθμό με συμπολίτες μας που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά. Αυτοί που μπαίνουν είναι οι Έλληνες πολίτες ή όσοι έχουν άδεια εργασίας. Οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα γίνονται και δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, ωστόσο επεσήμανε ότι το 76% των κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής, ενώ το ποσοστό των προερχόμενων από την Αγγλία κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων μας έφτασε το 28%.
Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις. Τα 2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά όπως είπε η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί.
Δεν έχει υπάρχει σχεδιασμός για γενικό lockdown. Ωστόσο εκτίμησε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα.
Παράλληλα ο κύριος Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας αναφορικά με τους ελέγχους για κορονοϊό. Όπως είπε από 1 – 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 , από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497.
Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία, ενώ το 76% είναι από τις βαλκανικές χώρες συνολικά. Οι πέντε χώρες από τις οποίες προήλθαν τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα είναι η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και οι ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Τρίτη, επέστρτεψε η ζωντανή ενημέρωση των πολιτών, σε εβδομαδιαίο επίπεδο προς το παρόν, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται σταθερά διψήφια νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη, αλλά αντί για τις 18:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιείται στις 13:00 το μεσημέρι.
Copyright: Eurokinissi
[ad_2]
Πηγή : ETHNOS