Ένα απίστευτο θέαμα στόλισε χθες το κτίριο της Βουλής, ενόψει των εορτασμών της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Εισόδιων της Θεοτόκου. Συγκεκριμένα, προβλήθηκε ένα βίντεο στην πρόσοψη του κτιρίου, δείχνοντας αποσπάσματα από την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, ενώ εμφανίστηκε και η εικόνα της Παναγίας.
[fvplayer id=”464″]
Εικόνες από τη μάχη του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας, των Α’ και Β’ Παγκοσμίων Πολέμων αλλά και το σύμβολο της Ορθοδοξίας, κάλυπταν για δυόμιση ώρες το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Φυσικά οι εικόνες αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι χρήστες των social media έκαναν λόγο για εικόνες που θυμίζουν “Τεχεράνη” ενώ κάποιοι άλλοι είπαν πως η συγκεκριμένη αισθητική θυμίζει την εποχή της χούντας. Και πράγματι. Το παρακάτω βίντεο θα σας κάνει να κάνετε την σύνδεση από μόνοι σας:
[fvplayer id=”463″]
Απλά Κιτς ή κάτι παραπάνω;
Ας μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Όταν κάτι είναι απλά “κιτς” διαφέρει από κάτι που περιέχει βαθύτερα πολιτικά μηνύματα. Για πολλούς, η χθεσινή απόφαση της Βουλής, να προβάλει το συγκεκριμένο βίντεο, ήταν μια βαθιά πολιτική απόφαση: Γιατί το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο γεγονός πως αποφασίστηκε να προβληθεί το συγκεκριμένο βίντεο για να τιμήσει μια ημέρα μνήμης και τιμής. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι προβλήθηκε μόνο για την συγκεκριμένη ημέρα.
Αλλά ας το πάρουμε πιο απλά: Η ορθόδοξη πίστη φυσικά αφορά το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων είτε επειδή απλά έχει τύχει να βαφτιστούν χριστιανοί ορθόδοξοι, είτε επειδή πράγματι πιστεύουν στην χριστιανοσύνη και στις αξίες της. Από την άλλη όμως, κάποιοι δεν ασπάζονται την ορθόδοξη πίστη, όπως επίσης το ελληνικό κράτος δεν είναι θεοκρατούμενο.
Ακόμη, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας όντως έχουν συμβάλει στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και πολλοί από αυτούς έχουν χάσει την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος. Παρόλα αυτά, στην ιστορία τους, υπάρχουν πολλά μελανά σημεία, καθώς ουκ ολίγες φορές συντηρητικά ή ακροδεξιά μορφώματα εργαλειοποιούσαν το έργο και τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων για να ικανοποιήσουν δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες.
Γενικά, θα ήταν λάθος να πει κανείς, ακόμη κι αν έχει διαφορετική άποψη, πως η ορθοδοξία και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι σημαντικά για πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και πως η συγκεκριμένη προβολή δεν θα μπορούσε να τους αφορά. Ωστόσο το γεγονός πως η Βουλή των Ελλήνων επέλεξε να τιμήσει μόνο την συγκεκριμένη ημέρα και όχι κάποιες άλλες ημέρες μνήμης γεννά αρκετά εύλογα ερωτήματα που συνοδεύονται με αρκετή καχυποψία: Για ποιό λόγο να επιλεχθεί η συγκεκριμένη ημέρα και όχι άλλες πιο “γνωστές” εθνικές επέτειοι, όπως για παράδειγμα της επανάστασης του 1821, της 28ης Οκτωβρίου ή και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου;
Το να τιμά η Βουλή των Ελλήνων την ιστορία του τόπου μέσω προβολών στην πρόσοψη του κτηρίου της είναι μια επιλογή, που είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι, σίγουρα είναι σεβαστή. Όμως η επιλεκτική απόδοση τιμής με αυτόν τον τρόπο, δεν ταιριάζει σε μια δημοκρατία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί το εθνικό σύμβολο της δημοκρατίας. Πώς λοιπόν μπορεί κάποιος με το έτσι θέλω να επιλέγει με ποια πλευρά της ιστορίας θα το “στολίσει”;
Μία κίνηση που θέλει να στρέψει το κοινωνικό φρόνημα στην συντήρηση σκοπίμως ή μια αθώα κίνηση τιμής της ιστορίας;
Το τρίπτυχο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” έχει στιγματίσει την νεότερη ιστορία της χώρας, ενώ για πολλούς ταυτίζεται με την δικτατορία των συνταγματαρχών. Για την Έφη Γαζή, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Σε αυτό το τρίπτυχο, η πατρίδα προβάλλει ως η μακραίωνη εστία του έθνους ενώ το έθνος προσδιορίζεται καθοριστικά – αν όχι αποκλειστικά – από τη σχέση του με τη θρησκεία. Η οικογένεια κατανοείται στο πλαίσιο της πατριαρχικής δομής όπου οι ρόλοι των φύλων είναι άνισοι και αυστηρά οριοθετημένοι. Οι τρεις έννοιες προβάλλονται όχι μόνο ως σημαντικές αξίες αλλά κυρίως ως υπονομευόμενες από ποικίλους ‘’εχθρούς’’ ή και ‘’συνωμότες’’», όπως είχε δηλώσει στο info-war.gr.
Εάν λοιπόν ερμηνεύσουμε το χθεσινό περιστατικό, υπ’ αυτό το πρίσμα, εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε πως μία τέτοια κίνηση κρύβει άλλες σκοπιμότητες από πίσω, όπως η ταύτιση της ελληνικής δημοκρατίας με την “ορθοδοξία και την “πατρίδα”, γεγονός που αυτόματα καταστρατηγεί το κοινό συναίσθημα προς μια συντηρητική κατεύθυνση. Τί συνέβη όμως πραγματικά; Τα συμπεράσματα δικά σας….
Άννα Σαϊνίδου
Η Μεγαλόχαρη να φωτίζει τη βουλή, αποτελεί:
1. Μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας
2. Βήμα προς το διαχωρισμό Κράτους – εκκλησίας
3. Κακόβουλη επίθεση απο Σέρβους Χάκερ.
4. Δωρεάν, μαζικό ξεμάτιασμα ως επιπλέον μέτρο στην πληθώρα δωρεάν τεστ που διενεργούνται.
5. Ηχηρό μήνυμα πως στις εκκλησίες δεν κολλάει.
….. Μοραλισμός κι εθνικισμός το τελευταίο καταφύγιο του νεοφιλελευθερισμού!
Άννα Σαϊνίδου