«Δήμητρα» της Λέσβου – Eνδεχόμενα έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη

Το ενδεχόμενο o Δημήτρης Καλογιάννης, γνωστός ως η «Δήμητρα της Λέσβου», να έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου στο Παλαιό Φάληρο στις 9 Απριλίου εξετάζουν οι Αρχές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης, τόνισε ότι περιμένει το αποτέλεσμα του DNA προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το ίδιο άτομο. «Λέμε ότι μπορεί να είναι ο Δημήτρης… Από τις 26 Μαΐου 2021, ημέρα της ενεργοποίησης του κοινωνικού συναγερμού, μέχρι σήμερα δεχθήκαμε 3.742 κλήσεις, αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Ραγκούση και Συνεργατών, η οικογένεια προ λίγων ημερών, ενημερώθηκε ότι «ενδεχομένως ο άνθρωπός τους να είναι νεκρός από τροχαίο δυστύχημα, πλην όμως, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την διαδικασία της ταυτοποίησης».

Το δικηγορικό γραφείο ενημερώνει πως, μόλις υπάρξουν επίσημα στοιχεία, θα προβεί στις απαραίτητες νομικές κινήσεις. «Σεβόμενοι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε επίσημα στοιχεία πάρα μόνον ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα αναμένουμε τα αποτελέσματα και στην συνέχεια θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να βρεθούν τα ακριβή αιτία του θανάτου και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Το οφείλουμε στον Δημήτρη» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο αδερφός της «Δήμητρας» της Λέσβου αναγνώρισε τη σορό. Συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος έγραψε στο Facebook:

«Το νεκρό από τη σύγκρουση και εγκατάλειψη στο δρόμο σώμα αναγνωρίστηκε από τον αδελφό της. Ο αδελφός της αναγνώρισε νεκρό το σώμα που δεν αναγνώρισε ποτέ ζωντανό. Δημήτρη την έλεγαν, έκαναν μια ζωή λάθος το φύλο. Όλα έγιναν για να αναγνωριστεί το φύλο μόνο όταν το σώμα παρέδωσε… RIP Δημητράκη».

Ο Δημήτρης Καλογιάννης, όπως είναι δηλωμένη από τους συγγενείς της, εξαφανίστηκε στις αρχές Απρίλη από την περιοχή του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, όπου είχε εγκλειστεί χωρίς την θέλησή του.

Πριν από μερικούς μήνες, όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα «Στο Νησί», η Δήμητρα είχε πέσει θύμα κακοποιητικών συμπεριφορών  από ομάδα νεαρών, οι οποίοι ασκούσαν μπούλινγκ στη διεμφυλική, είχαν εισβάλει σπίτι της και είχαν δημοσιεύει βίντεο διαπομπεύοντάς την.

Τότε ο εισαγγελέας είχε διατάξει κατεπείγουσα προανάκριση, ενώ οι αποκαλύψεις έφεραν θύελλα αντιδράσεων και συμπαράστασης προς το θύμα.

Το χρονικό των ενεργειών

«Στις 29 Μαΐου αποφάσισα» επισήμανε ο Γεράσιμος Κουρούκλης «να στείλουμε μια επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την οποία ζητούσαμε τη συνδρομή τους προκειμένου να δοθεί εντολή για να ελεγχθούν τα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας καθόσον συνήθως αυτές αδιαφορούν και πολλές φορές δυστροπούν να συνεργαστούν με την υπηρεσία Silver Alert και αγνοούν τους κοινωνικούς συναγερμούς που κοινοποιούμε σε κάθε εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι μέσα σε νοσοκομεία την ώρα που οι συγγενείς τους αναζητούν με κοινωνικό συναγερμό ή ακόμα και να ενταφιάζονται ως αγνώστων στοιχείων.

»Στις 30 Μαΐου στείλαμε την επιστολή μαζί με την ενημέρωση και τη μακέτα με τις πληροφορίες για τον Δημήτρη. Παραλήπτες οι Βασίλης Κικίλιας, υπουργός υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και Ζωή Ράπτη, υφυπουργός υγείας.

»Στις 31 Μαΐου 2021 ενημερωθήκαμε με έγγραφο από το “Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας” ότι το αίτημά μας κοινοποιήθηκε στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, στο Γραφείο του Διοικητού και στο ΚΕΠΥΚΑ. Με τη σειρά τους ενημέρωσαν όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής και το ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί ότι όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες ζήτησαν από τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να αποστείλουν ενημέρωση με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην υπηρεσία Silver Alert».

«Την 3η Ιουνίου ενημερωθήκαμε» πρόσθεσε ο κ. Κουρούκλης «ότι το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής ζήτησε από τον αδερφό της Δημήτρη να δώσει και δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση με θύμα τροχαίου που έγινε στις 9 Απριλίου στο Δέλτα Φαλήρου. Του επέδειξαν επίσης φωτογραφίες του θύματος από το τροχαίο για να κάνει αναγνώριση. Εμείς εντοπίσαμε δημοσίευμα που αναφερόταν σε τροχαίο με εγκατάλειψη και θύμα έναν πεζό στις 17 Απριλίου. Από το Α.Τ. Καλλονής μάς ενημέρωσαν ότι της υπόθεσης επιλαμβάνεται η Τροχαία Καλλιθέας Αττικής. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Τροχαία Καλλιθέας μάς επιβεβαίωσαν την ημερομηνία του τροχαίου (9 Απριλίου 2021) δεν μας ενημέρωσαν όμως ούτε σε ποιο νοσοκομείο είναι η σορός από το τροχαίο, ούτε μας έδωσαν άλλες πληροφορίες, με τον ισχυρισμό ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία γιατί πρόκειται περί θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη.

»Στις 7 Ιουνίου με νέο έγγραφο μας προς το “Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας” ζητάμε να εμφανιστεί το νοσοκομείο που είχε τη σορό όλο αυτό το διάστημα μέχρι την 1η Ιουνίου και επίσης το ΕΚΑΒ να απαντήσει σε ποιο νοσοκομείο διακόμισε το θύμα του τροχαίου της 9ης Απριλίου».