Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες, σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αιτία θα είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ψυχρή εισβολή θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας από σήμερα (21/01) το απόγευμα από τα βόρεια και αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία «Ελπίς» αύριο Σάββατο

Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» (ELPIS) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από το Σάββατο (22/1) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (26/1) οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις

α) το Σάββατο (22/1) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

β) την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

γ) τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

δ) την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για την επερχόμενη κακοκαιρία

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά για την επερχόμενη κακοκαιρία «Ελπίς», πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου/ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Φλώρος.

Όπως ανακοινώθηκε, έγινε ενημέρωση επί των μετεωρολογικών δεδομένων και των τελευταίων προγνωστικών μοντέλων και δόθηκαν κατευθύνσεις για την τήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, απόλυτης ετοιμότητας συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εφόσον απαιτηθεί κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ