Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Μολυσμένα από μόλυβδο βρέθηκαν φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής με αποτέλεσμα το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Δράση για την Άγρια ζωή» που περισυνέλεξε τα άτυχα ζωντανά να μην καταφέρει να τα σώσει.
«Είναι 8 φλαμίγκο. ‘Έξι από τον Άγιο Μάμα και 2 από τον Ποταμό Επανομής. Βρέθηκαν με σκάγια μόλυβδου στο στομάχι τους» είπε στο speedynews ο πρόεδρος του σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή», Σταύρος Καλπάκης και πρόσθεσε πως τα υδρόβια πουλιά τρέφονται με πετραδάκια εθελούσια για να βοηθήσουν την πέψη τους.
«Μαζί με αυτά κατάπιαν και τα σκάγια προφανώς. Δεν τα βρήκαμε πυροβολημένα τα πουλιά. Ήταν στο στομάχι τους» συμπλήρωσε και τόνισε πως: «Τα πτηνά βρέθηκαν από τους κτηνιάτρους μας με συμπτώματα μολυβδίασης τα οποία είναι πολύ χαρακτηριστικά. Έγινε έπειτα και ακτινογραφία και είδαμε και τα σκάγια στο στομάχι τους. Αργότερα όταν τα πουλιά δεν τα κατάφεραν έγινε και νεκροψία και η αιτία θανάτου ήταν η μολυβδίαση» ανέφερε ο κ. Καλπάκης και δήλωσε πως για τα περιστατικά αυτά πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένες έρευνες για να βγει ένα πόρισμα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
«Από τα 8 φλαμίνγκο, το ένα πέθανε στο δρόμο για το κτηνιατρείο, τα 6 στο ιατρείο και το ένα χαροπαλεύει» είπε ο κ. Καλπάκης και δήλωσε για τα σκάγια μόλυβδου πως από το 2013 έχει απαγορευτεί η χρήση τους σε υδροβιότοπους, αλλά όχι στην υπόλοιπη φύση. «Μόνο τα φλαμίνγκο βρέθηκαν νεκρά. Όχι άλλα πουλιά» είπε ο κ. Καλπάκης και πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα είδη, ζούνε στις λίμνες του υδροβιότοπου, τρέφονται και αφοδεύουν εκεί.
«Αν κάποιο από αυτά ήταν άρρωστο θα κολλούσε και τα υπόλοιπα ή και ακόμη και άλλα είδη. Η μολυβδίαση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν ήταν άρρωστα τα πουλιά».
Επιπλέον ο πρόεδρος του σωματείου συμπλήρωσε πως ο μόλυβδος είναι επικίνδυνος.
«Όχι μόνο για τα πτηνά αλλά και για τον άνθρωπο. Το γνωρίζουμε όλοι. Εμείς με τη σειρά μας στείλαμε και στα αρμόδια κρατικά εργαστήρια δείγματα που περισυλλέξαμε από τα ζώα για περαιτέρω έρευνα στο θέμα. Περιμένουμε τα αποτελέσματα» τόνισε και είπε πως η «Δράση» ενημέρωσε και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για το ζήτημα και η ανταπόκριση ήταν άμεση.
«Αντέδρασε άμεσα το υπουργείο και μεσολάβησε να πάρουμε και γρήγορα το αντίδοτο για τον μόλυβδο. Αν και δεν τα καταφέραμε μέχρι στιγμής με κάποιο πτηνό αλλά η προσπάθεια μετράει. Επίσης η Περιφέρεια έστειλε ειδικούς και πήρε δείγματα για ανάλυση» είπε ο κ. Καλπάκης και πρόσθεσε πως αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε αλλού παρά μόνο στις προαναφερθείσες περιοχές. «Δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα τι συμβαίνει αλλά θα το δούμε στο άμεσο μέλλον με τις αναλύσεις που κάνουμε και τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων» τόνισε ο πρόεδρος της «Δράσης».
Σε ερώτηση του speedynews για το τι συμβαίνει με αυτού του είδους τα σκάγια και ποιος τα χρησιμοποιεί και γιατί σήμερα, ο κ. Καλπάκης έκανε μια εκτίμηση λέγοντας πως «τα σκάγια αυτά είναι πιο αποτελεσματικά και πιο φθηνά. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στο κυνήγι. Δυστυχώς δεν υπάρχει έλεγχος για το κυνήγι σε αυτές τις περιοχές. Απευθυνθήκαμε και γι’ αυτό το ζήτημα στο υπουργείο και περιμένουμε απάντηση καθώς και για την καθολική απαγόρευση αυτού του είδους των φυσιγγίων» κατέληξε ο κ. Καλπάκης.