Διζωνικό σύστημα για άλλη διάρκεια στρατιωτικής θητείας στην ενδοχώρα και άλλη στην παραμεθόριο εξετάζει η κυβέρνηση. Τι θα γίνει τελικά με το ηλικιακό όριο.
Οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία βρίσκονται προ των πυλών, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγες ημέρες, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ είχε προαναγγείλει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, ενώ είχε αναφέρει ότι γίνεται συζήτηση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, κάτι που, όπως είχε εξηγήσει, δεν είναι απλό και για το οποίο χρειάζεται διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάλογες ανακοινώσεις για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, εξετάζεται και η εφαρμογή ενός διζωνικού συστήματος, βάσει του οποίου όσοι υπηρετούν σε παραμεθόριο θα κάνουν θητεία 9 μηνών, ενώ όσοι επιλέγουν να κάνουν θητεία σε αστικά κέντρα, στην ενδοχώρα, θα υπηρετούν για 12 μήνες.
Το σενάριο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 φαίνεται να παρουσιάζει δυσκολίες, όπως άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Τα δύο σημαντικότερα ζητήματα είναι τα εξής: Πρώτον, με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 θα χαθεί η ευκαιρία της στράτευσης επιστημόνων που αξιοποιούνται σε διάφορα πόστα στον στρατό κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Δεύτερον, υπάρχουν ερωτήματα για το εάν είναι εφικτή η υποδοχή χιλιάδων νέων που θα κληθούν να υπηρετήσουν.
Εξετάζεται, ωστόσο, να μπει ένα όριο ως προς την ηλικία κατά την οποία πρέπει κάποιος να καταταγεί στο στράτευμα.