Ουρές και συνωστισμός έξω από τα καταστήματα – Ανησυχούν οι ειδικοί

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι με τον συνωστισμό του Σαββατοκύριακου, καθώς η κοσμοσυρροή στους εμπορικές οδούς της χώρας ήταν εμφανής σε πολλές περιοχές.

Ουρές πολλών μέτρων δημιουργήθηκαν έξω από πολυκαταστήματα και πολλοί καταναλωτές να περιδιαβαίνουν τους στενούς εμπορικούς δρόμους.

«Καταστροφικό» το 3ο lockdown

«Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με φόντο την «ασφυξία» στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, δείχνοντας με νόημα την κατάχρηση του συστήματος αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms) από μέρος των καταναλωτών για να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους για να ψωνίσουν.

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής» δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως, δεν ανησυχεί τόσο πολύ, γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα».

«Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα, γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας αυτοψία σε εμπορικές οδούς στο Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή, ανάρτησε τις διαπιστώσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας πως: «Σήμερα στις αγορές του Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. ‘Απαντες φορούν μάσκα, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, σε ορισμένα σημεία υπάρχει συνωστισμός. Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος. Η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου».

Η κ. Παγώνη δήλωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις εξόδους τους και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, αφού το σύστημα υγείας δε θα μπορέσει να σταθεί όρθιο σε μια νέα πίεση.

«Το σύστημα υγείας δεν αντέχει μια τρίτη πίεση» είπε.

Ο συνωστισμός θα πρέπει να αποφεύγεται και στα ΜΜΜ, όταν αυτό είναι δυνατό. Αναφορικά με τη μεγάλη ανησυχία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη του ιού, τις οποίας 32 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα είπε πως ήταν αναμενόμενο να φτάσουν και στη χώρα μας και βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ειδικών. «Δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα, τις παρακολουθούμε, είναι ένα σοβαρό θέμα» εξήγησε.

#menoumespeedy