Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την ανεύρεση των δύο πινάκων που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε αιτήματα συνδρομής σε EUROPOL και INTERPOL στο πλαίσιο της έρευνας για την «κλοπή του αιώνα» από την Εθνική Πινακοθήκη.

Το τμήμα διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής ζήτησε μέσω της EUROPOL στοιχεία από τις Oλλανδικές αρχές για τα ταξίδια και τις επαφές που είχε εκεί ο ελαιοχρωματιστής.

Άλλωστε, μια από τις πτυχές που θέλουν να ερευνήσουν οι Έλληνες αστυνομικοί είναι το κατά πόσο συμπίπτουν χρονικά τα ταξίδια του 49χρονου στο Ρότερνταμ με την κλοπή που είχε γίνει στο μουσείο Kunsthal της πόλης το 2012, στη διάρκεια της οποίας είχαν απομακρυνθεί επτά πίνακες.

Ο 49χρονος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είχε παραλάβει δύο από τους κλεμμένους πίνακες προκειμένου να τους πουλήσει.

Την επομένη της σύλληψής του ο 49χρονος επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ολλανδία.

Παρομοίως, οι ελληνικές αρχές έχουν αποστείλει αίτημα συνδρομής και στην Interpol καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ταξίδια του 49χρονου στο Ντουμπάι και επαφές του με διακινητές κλεμμένων έργων τέχνης.

Σημειώνεται ότι ο 49χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής. Μέχρι νωρίτερα σήμερα παρέμενε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου τον επισκέφθηκε ο συνήγορός του Σ. Κεχαγιόγλου.