Οι κρατήσεις στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου εμφανίζονται αυξημένες κατά 232% σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατήσεις που είχαν γίνει πέρυσι την ίδια περίοδο

Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν οι κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα για την καλοκαιρινή περίοδο, με τη χώρα μας να κατακτά την κορυφή μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, οι κρατήσεις για Airbnb στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου εμφανίζονται αυξημένες κατά 232% σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατήσεις που είχαν γίνει πέρυσι την ίδια περίοδο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με αύξηση κατά 196% και η Κροατία με αύξηση 151%.

Η Σαντορίνη, με αύξηση κρατήσεων κατά 552%, η Αθήνα με αύξηση 429% και η Κέρκυρα με αύξηση κρατήσεων 317% σε σχέση με πέρυσι είναι οι τρεις πιο hot ελληνικοί προορισμοί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να μην έχει επηρεάσει τις κρατήσεις για ακίνητα Airbnb, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι ο αντίκτυπος του πολέμου θα εμφανιστεί αργότερα. Οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το 2019, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία. Τα στοιχεία της AirDNA αφορούν ενεργές αγγελίες ακινήτων (με τουλάχιστον μία μίσθωση τις τελευταίες 30 ημέρες από την εκάστοτε περίοδο αναφοράς) και προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO.

Αυτή τη στιγμή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μύκονο, Κέρκυρα, Ρόδο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κασσάνδρα, Σιθωνία, Νάξο και Μικρές Κυκλάδες, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Καλαμάτα είναι ενεργά περισσότερα από 38.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν άνω των 74.000. «ΤΑ ΝΕΑ» με τη συνδρομή του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates παρουσιάζουν αναλυτικά τις περιοχές και τις τιμές στις οποίες διατίθενται τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ελλάδα την καλοκαιρινή περίοδο. 

Έλεγχοι

Την ίδια ώρα που οι κρατήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις κάνουν ράλι, η ΑΑΔΕ διοργανώνει ελεγκτικό σαφάρι για να εντοπίσει όσους κρύβουν από την Εφορία τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb. Οι φοροελεγκτές θα ελέγξουν και θα διασταυρώσουν τα στοιχεία που θα λάβουν από τις τρεις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia, με τα εισοδήματα που δηλώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν από την πανδημία του κορωνοϊού – ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά ο τζίρος της από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019 άγγιξε το 1,15 δισ. ευρώ.

Άνθηση των «Road Trips»

Για το φετινό καλοκαίρι οι ειδικοί αναμένουν νέα αύξηση των «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας μας, λόγω τόσο της πανδημικής κρίσης όσο και του κόστους μετακίνησης. «Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, για να προσθέσει ότι «αρκετοί θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο το γέμισμα του ρεζερβουάρ να εξασφαλίζει και την επιστροφή στην κύρια κατοικία».

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «ακόμα και μετά την άρση των μέτρων κατά της COVID-19 λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών τα τελευταία δύο έτη (2020-2021) επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεί την πρώτη επιλογή τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τουριστών».

«Λύση» για οικογένειες

Οι ειδικοί της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget», ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί.

Οι περισσότερες από τις κατοικίες που είναι διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι άνω των 50-60 τ.μ., με το κόστος σε πολλές περιπτώσεις να μην υπερβαίνει τα 500 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις.

Ο χρόνος κράτησης της κατοικίας αποτελεί το «κλειδί» για πιο οικονομικές καλοκαιρινές διακοπές. Οπως επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, «οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βασικό ρυθμιστή του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, δηλαδή να μπορείς να έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά και το πορτοφόλι σου, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Οσο νωρίτερα σχεδιάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές τόσο καλύτερες τιμές μπορούμε να επιτύχουμε».