Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι πρωθυπουργός – εργολάβος

Η χώρα σύντομα θα έχει προοδευτική κυβέρνηση ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά την έναρξη του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας με την εισηγητική του ομιλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτήρισε «πρωθυπουργό εργολάβο».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση για την ακρίβεια, την πανδημία και τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ανταμώνει με την κοινωνική κρίση έχει την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ένας άνθρωπος, ένας πολιτικός που ασπάζεται πολιτικές που προκαλούν καταστροφή, που επιτάχυναν τις κρίσεις. Είναι ο πρωθυπουργός – εργολάβος που γνωρίζε για ποιους ήρθε να κυβερνήσει».

«Ούτε η πανδημία άλλαξε την πολιτική του. Μετέτρεψε την πανδημία σε ευκαιρία για να περάσει αντιλαϊκά νομοσχέδια και να δώσει χρήματα σε απευθείας αναθέσεις και να δώσει γη και ύδωρ σε ιδιωτικούς ομίλους στην υγεία» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η ακρίβεια δεν είναι γέννημα του πολέμου αλλά ήρθε πριν από αυτόν και έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμετωπη με την κοινωνική οργή και χαρακτήρισε ιστορικό ατύχημα ότι σ’ αυτή τη συγκυρία η χώρα έχει κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

«Η ώρα της αλλαγής έχει φτάσει. Από κάθε γωνιά της πατρίδας μας ξεπηδάει η ανάγκη για την πολιτική αλλαγή» τόνισε και διαμήνυσε ότι «είμαστε έτοιμοι πιο ώριμοι, πιο έμπειροι πιο αποφασισμένοι. Θέλουμε, ξέρουμε πως και μπορούμε».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις προτάσεις και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ριζοσπαστικό ρεαλισμό» κάνοντας ουσιαστικά σύγκριση με το κυβερνητικό πρόγραμμα του 2015 και προχώρησε και σε αυτοκριτική.

«Κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό το διαρκή εκβιασμό της τρόικας έθιξαν κοινωνικές ομάδες και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση και όχι έπαρση σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ωστόσο ότι «η προτεραιότητα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το κεφάλι του ελληνικου λαού από το νερό».

«Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την εξουσία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε εκτεταμένα και αναλυτικά στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα έκανε ξεχωριστή αναφορά χαρακτηρίζοντας «ιστορική» όπως είπε τη Συμφωνία των Πρεσπών και μίλησε για δικαίωση σήμερα. Μάλιστα αναφέρθηκε στο Ζόραν Ζάεφ και το Νίκο Κοτζιά που κάθονταν προσκεκλημένοι στις πρώτες θέσεις του συνεδρίου και τους ευχαρίστησε «που κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον».

Κυρίως όμως συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας είμαστε περήφανοι για τον Αύγουστο του 2018 όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και δώσαμε την ελευθερία στη χώρα και τη δυνατότητα να σχεδιάζει το μέλλον.

Η πολιτική αλλαγή θα είναι βαθιά και τολμηρή και θα αγκαλιάσει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Εμείς πρέπει να έρθουμε για να αλλάξουμε εκ βάθρων και όχι για να διαχειριστούμε την κατάσταση που αφήνει η πολιτική Μητσοτάκη, υπογράμμισε ο αρχηγός τςη αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κατάργηση νόμων της κυβέρνησης που θωρακίζει όπως είπε την εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους. «Έχουμε σχέδιο να στείλουμε το χρονοντούλαπο το νόμο Χατζηδάκη, το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, τον πτωχευτικό νόμο, το νόμο της κας Κεραμέως…» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι η δύσκολη δουλειά είναι να φτιάξουμε αυτό που οραματιζόμαστε για μια δίκαιη κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους συνέδρους να δεσμευτούμε για πέντε βασικές αλλαγές – τομές που θα εφαρμοστούν στις πρώτες μέρες της «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Η πρώτη δέσμευση είναι η προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, για την αποσύνδεση της τιμής της ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου καθώς και πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Στόχος όπως είπε η μείωση κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει στους λογαριασμούς οι καταναλωτές. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επανασχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης. Επίσης δεσμεύτηκε για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά καθώς και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Απατώντας στα «λεφτόδεντρα» ο κ. Τσίπρας μίλησε για κλεφτόδεντρα και τόνισε: «Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια και να τα αποδώσουμε στους καταναλωτές».

Η δεύτερη δέσμη των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα αφορούσε την «ανάκτηση της εργασίας» κάνοντας αναφορά σε ένα πλέγμα ρυθμίσεων πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού ενώ μίλησε για εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.

Η τρίτη δέσμευση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαγραφή μέρους του χρέους τους. «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αν επιθυμούμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκοπημένες όπως προέβλεπε το σχέδιο Πισσαρίδη ή αν θέλουμε να σωθούν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας μίλησε για επανασχεδιασμό των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέταρτη δέσμη προτάσεων του κ. Τσίπρα αφορά την στήριξη του κοινωνικού κράτους και μίλησε για ένα νέο ΕΣΥ με πολλαπλασιασμό των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, με μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και αναμόρφωση του μισθολογίου με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2000 ευρώ καθώς και ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα ΒΑΕ.