Αλλαγή χώρου της εκδήλωσης ΕΝΑ & ThinkBee «Kαλλιτεχνικές σπουδές παραστατικών τεχνών: Απόσυρση του ΠΔ 85/22 & επόμενη μέρα»

 

Η ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και μια ολοκληρωμένη ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση για τις παραστατικές τέχνες αποτελούν μεγάλες εκκρεμότητες που ταλανίζουν τους ανθρώπους του Πολιτισμού εδώ και δεκαετίες.

Με το ΠΔ 85/22, αντί να επιλυθεί αυτό το χρόνιο ζήτημα, παγιώνεται και αποδίδεται «θεσμική κανονικότητα» στο αρρύθμιστο τοπίο που υπάρχει μέχρι σήμερα, επισφραγίζοντας την υποβάθμιση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και την εξίσωσή τους προς τα κάτω με απολυτήρια Λυκείου. Οι όποιες νομοθετικές κινήσεις έχουν γίνει έκτοτε όχι μόνο δεν θεραπεύουν τα προβλήματα, αλλά δημιούργησαν και νέα.

Βαθύτερη στόχευση φαίνεται να είναι η «κολλεγιοποίηση». Οι καλλιτεχνικές σχολές ωθούνται στη σύναψη συμφωνιών με ξένα κολλέγια, ώστε να δίνουν πτυχία τα οποία, με βάση τους νόμους της τελευταίας τετραετίας, θα είναι ισότιμα με πτυχία πανεπιστημίων. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες τέτοιες συμφωνίες που, ουσιαστικά, οδηγούν σε μια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση πλήρως ιδιωτικοποιημένη.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί, απαιτώντας την απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το ΠΔ. Η εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και η ερευνητική κοοπερατίβα ThinkBee, την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:00 στον χώρο εκδηλώσεων του ΕΝΑ (Ζαλοκώστα 8, Αθήνα, 2ος όροφος) αποσκοπεί να αναδείξει ότι αυτό το αναγκαίο και δίκαιο αίτημα αποτελεί όχι το τέλος αλλά την αφετηρία για τη ριζική αντιμετώπιση των άλυτων προβλημάτων δεκαετιών.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί το έναυσμα για ένα ευρύ διάλογο για τις καλλιτεχνικές σπουδές, καθώς και για τις σπουδές των διαχειριστικών και των τεχνικών επαγγελμάτων του πολιτιστικού τομέα, με στόχο αφενός την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΤΕ και αφετέρου μια ολοκληρωμένη δημόσια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες. Ένα διάλογο στον οποίο πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού.

Συμμετέχουν:

Μίνα Ανανιάδου, χορεύτρια – χορογράφος

Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνοθέτις και δραματουργός

Αναστασία Κότσαλη, μονωδός

Παυλίνα Μάρβιν, συγγραφέας, σπουδάστρια Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου

Τάσος Μπότσιος, τεχνικός ήχου

Γιάννης Παναγόπουλος, ηθοποιός και σκηνοθέτης

Προλογίζουν ο Νίκος Ερηνάκης, Επιστημονικός Διευθυντής ΕΝΑ και ο Θάνος Πολυμενέας- Λιοντήρης, Αντιπρόεδρος ThinkBee

Συντονιστές: Σταύρος Διοσκουρίδης & Παναγιώτης Μένεγος, Λατέρνατιβ Εν Λευκώ, News247