Λίγες μέρες έμειναν για το Πάσχα και η σκέψη των νοικοκυραίων είναι  στο πασχαλινό τραπέζι.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  οι έλεγχοι στις εισαγωγές, και λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ αυστηροί.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Κεσίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε «Όποιοι παραγγείλουν πιο γρήγορα, θα προλάβουν να προμηθευτούν τον οβελία, ελληνικό ή… ρουμάνικο, καθώς οι ελλείψεις είναι υπαρκτές και σημαντικές, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας»

Επίσης οι τιμές θα είναι σίγουρα αυξημένες μιας και η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική.

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει μια αύξηση. Τώρα αν αυτή θα είναι 10%…15% ή κάτι άλλο θα φανεί το Σάββατο του Λαζάρου ή την Κυριακή των Βαΐων. Οι τιμές θα είναι αυξημένες γιατί δεν υπάρχει παραγωγή. Έχουν φύγει πολλά στο εξωτερικό. Και πλέον ο κτηνοτρόφος που βγάζει καλύτερο μεροκάματο από το γάλα τα σφάζει μικρά τα αρνιά, δεν τα κρατάει. Στην αγορά υπάρχει έλλειψη επίσης, γιατί εδώ και τρεις εβδομάδες ήταν το Πάσχα των Καθολικών. Οι εξαγωγές φέτος προς τις καθολικές χώρες ήταν μεγαλύτερες από πέρσι και πρόπερσι. Φέτος δε, μπήκε και η Κροατία στο παιχνίδι και πήγαν και εκεί κάποιες χιλιάδες αρνιά. Τώρα για να γίνει η αντιστάθμιση και να κρατηθεί η αγορά σε όσο γίνεται χαμηλότερα επίπεδα, οι έμποροι κάνουν εισαγωγές από Ρουμανία. Από την περασμένη εβδομάδα έχουν έρθει πάρα πολλές νταλίκες με ζωντανά αρνιά, τα οποία θα σφαχτούν εδώ πέρα και έρχονται και τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αυτή τη στιγμή μπαίνουν ζωντανά αρνιά ρουμάνικα από τα σύνορα»

 

Μεγάλη προσοχή από τους καταναλωτές στην προέλευση των αμνοεριφίων «Η σφραγίδα θα είναι η ίδια η τιρκουάζ, που μπαίνει και στα ελληνικά σφαγεία, επειδή όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση σφραγίζει μ΄αυτή τη σφραγίδα. Και το πρόβλημά μας πλέον είναι ότι τα ρουμάνικα αρνιά πρέπει κανονικά και στο τιμολόγιο να γράφονται ρουμάνικα και να πωλούνται με την ταμπέλα ρουμάνικα. Βέβαια  φέτος – δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε αυτό το πράγμα –  δεν θα υπάρχει σφραγίδα στα πλευρά με την ένδειξη “Ρουμανία”, όπως έγραφε πέρσι και πρόπερσι. Θα είναι απλά η σφραγίδα η τιρκουάζ και δυστυχώς, μη με ρωτήσετε, ο καταναλωτής δεν θα ξέρει να το ξεχωρίσει.»