Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, σημειώνουν οι αγρότες σχετικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό».

Σταθερά στο νότιο τόξο της ΔΕΘ παραμένουν παρατεταγμένα τα 300 τρακτέρ αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται καθώς οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής χαρακτηρίζονται «ψίχουλα».

Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες ώρες, οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης επετειακής Agrotica, και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει. Το βράδυ της Παρασκευής, μάλιστα, στο Συντονιστικό στον Πλατύκαμπο Λάρισας, αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.

«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις».

Σημειώνει, δε, πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά σχετικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Έχετε δει τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Θέλετε να φτάσουμε εκεί; Δεν είναι στο χέρι το δικό μας. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι οι αγρότες ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Σημειωτέον πως οι οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία.

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους αγρότες

Υπενθυμίζεται πως, σε ανακοινώσεις 5+1 νέων μέτρων για τους αγρότες προέβη από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στα μπλόκα.

Ταυτόχρονα, όμως, υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά αγροτοσυνδικαλιστών. Διαμήνυσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, καθώς όπως είπε πολλά αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά όχι όλα. Και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός καταρχήν ανακοίνωσε ότι:

  • Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Για την υλοποίηση του μέτρου αυτού θα διατεθούν 82 εκ ευρώ.