
Της Γιώτας Τέσση
Μπορεί η αποσυμφόρηση των φυλακών να συζητήθηκε και να αναμενόταν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η υλοποίησή της που θα αφορούσε 1.000 κρατούμενους για ελαφρές παραβάσεις, ωστόσο η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν έκρινε απαραίτητη την εφαρμογή του μέτρου εν μέσω πανδημίας και, όπως φαίνεται, δεν είναι στα σχέδιά της ούτε για το φθινόπωρο, παρόλο που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, λύση στο θέμα της συμφόρησης θα δώσουν οι 200 θέσεις που δημιουργήθηκαν στην πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ για πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, αλλά και το Κατάστημα Κράτησης Δράμας που αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο με 600 θέσεις κρατουμένων και σωφρονιστικό προσωπικό 258 ατόμων, για τα οποία εξετάζεται η πρόσληψη με τον τρόπο που έγινε των ειδικών φρουρών, δηλαδή παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.
Ουσιαστικά η φυλακή στη Δράμα θα ανοίξει τον δρόμο για την Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού, δηλαδή για τη φυλακή Γ΄ Τύπου που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει με τη νέα της μορφή 15 μέρες μετά, αφού γίνει διαχωρισμός κρατουμένων.
Θα πρόκειται για μια τιμωρητική φυλακή, με κελιά των ενός ή δύο ατόμων, περιορισμένα επισκεπτήρια, συνεχείς ελέγχους κρατουμένων, με κάμερες παντού, αντι-drone συστήματα για την αποτροπή τυχόν απόπειρας προσέγγισης της φυλακής από drone ή ελικόπτερο, πύλες εισόδου με ανιχνευτές ακτίνων (X-ray) τελευταίας τεχνολογίας, συσκευές εντοπισμού και αδρανοποίησης κινητών.
Δηλαδή οι κρατούμενοι θα έχουν απόλυτη αποκοπή από το εξωτερικό περιβάλλον και από τα δικαιώματά τους. Εκεί θα μεταταχθούν καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα και τρομοκρατία, καθώς και κρατούμενοι που έχουν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα σε άλλο κατάστημα κράτησης (π.χ. απείθεια).
Πηγή: efsyn.gr