thessaloniki

Τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν την εβδομάδα αυτή για την κοινωνία και την αγορά, περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες, πάντως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», όπως ανέφερε.

Με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ. Για τα τελευταία, ειδικότερα, επικαλέστηκε έρευνα των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και τους θανάτους. Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ πρότεινε, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση «να κάνει πιο ρεαλιστικές προτάσεις και ταυτόχρονα να μην υπονομεύει νέα εργαλεία, τα οποία είναι επιστημονικά έγκυρα».

«Τα μέτρα που έχουμε λάβει εδώ και ένα χρόνο, έχουν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που τοποθετούν τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: έχουμε τους μισούς θανάτους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα. Είμαστε η 23η χώρα σε θανάτους και η 26η σε κρούσματα στην Ευρώπη των “27””, ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του Α. Σκέρτσου. ‘Αρα, συμπέρανε, “τα μέτρα που έχουμε λάβει και με τα οποία έχει συμμορφωθεί η πλειονότητα των πολιτών έχουν αποφέρει αποτελέσματα».

Από εκεί και πέρα, «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως αντέχει. Έχουμε πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα διότι λήγει η χειμερινή περίοδος – λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά – μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό, κι έχουμε δύο ακόμη συμμάχους: ο εμβολιασμός που χτίζει ασπίδα προστασίας στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και ταυτόχρονα μαζικά οικιακά τεστ».

«Με αυτά τα όπλα μπορούμε πλέον να μιλάμε – είναι κάτι που το έχει ενστερνισθεί η επιτροπή των ειδικών – για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πλέον σε αυτή τη στρατηγική, σε μια νέα κοινωνική συμφωνία χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας», σημείωσε με έμφαση. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα αυτοπροστασίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του «να επιλέγουμε κατά το δυνατόν ολιγάριθμες παρέες με τις οποίες αισθανόμαστε ασφάλεια ότι τηρούν επίσης τα μέτρα».

«Πρέπει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, να μπει σε κίνηση η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, να ξαναλειτουργήσει η εκπαίδευση, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», επεσήμανε επίσης εξειδικεύοντας στη συνέχεια ότι:

«Στα μέσα της εβδομάδας έχουμε συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών, κάναμε ήδη μια προ-συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες, τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει», αναγνώρισε εξάλλου και πρόσθεσε: «πρέπει να πάμε σε μια οργανωμένη και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων, με τη βοήθεια και του καλού καιρού, σε εξωτερικούς χώρους».

Εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, όπου πολίτες συνωστίσθηκαν έξω από μπαρ με take away ποτά όχι μόνο χωρίς αποστάσεις, αλλά χωρίς καν να φορούν μάσκα.

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα καταστήματα στην παραλία της πόλης. Πολίτες απολάμβαναν το ποτό στους στο όρθιο χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί ώστε να κάνουν συστάσεις, ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα.

Εικόνες συνωστισμού σημειώθηκαν χθες το βράδυ και στον ηλεκτρικό του Αμαρουσίου. Παρέες νεαρών έχουν κατακλύσει τα παγκάκια, αψηφώντας τα μέτρα.

Εικόνες χάους αντίκρισαν οι εργαζόμενοι καθαριότητας στην Πάτρα. Οι σκάλες της Αγίου Νικολάου γεμάτες με σκουπίδια. Μπίρες, χυμοί και αναποδογυρισμένοι κάδοι από άτομα που διασκέδαζαν το βράδυ στο σημείο.

Σύμμαχο τον καλό καιρό είχαν και χθες οι Θεσσαλονικείς που εκμεταλλεύτηκαν την ανοιξιάτικη ημέρα για μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Οικογένειες, ζευγάρια και παρέες βγήκαν να πάρουν μια ανάσα.

Αυξημένη ήταν η κίνηση το παραλιακό μέτωπο της πόλης, εκεί που είναι συγκεντρωμένα τα καταστήματα. Η νεολαία καταφθάνει συνεχώς για να πάρει ένα ποτό στο χέρι.

Εκεί, γίνονται και οι περισσότερες περιπολίες από την αστυνομία.

Η επιστροφή του ανοιξιάτικου καιρού οδήγησε και τους Αθηναίους στο παραλιακό μέτωπο.

Βόλτα δίπλα στη θάλασσα και καθαρός αέρας.