Ένα μέγα λάθος, μια άκρως λανθασμένη απόφαση οδήγησε τελικά στην άγρια γυναικοκτονία της 40χρονης στο Μενίδι από τον πρώην σύζυγό της. Και αυτό γιατί αν και ο δράστης είχε συλληφθεί τις προηγούμενες ημέρες και επρόκειτο να δικαστεί για ενδοοικογενειακή βία και άλλα αδικήματα σήμερα Παρασκευή (17/5), αφέθηκε ελεύθερος και χθες Πέμπτη (16/5) κατακρεούργησε την 40χρονη στη μέση του δρόμου.

Και το μέγα λάθος είναι ότι αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του στο αυτόφωρο αν και κάτι τέτοιο δεν ήταν υποχρεωτικό από τον νόμο. Να δούμε, όμως, το χρονικό που οδήγησε στη νέα γυναικοκτονία.

Στις 7 Μάϊου, όταν η 40χρονη κατήγγειλε τον 50χρονο, αυτός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή. Με αυτές τις κατηγορίες παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας την επόμενη ημέρα 8/5.

Το βράδυ της σύλληψής του παρέμεινε κρατούμενος και την επόμενη μέρα οδηγήθηκε στο εδώλιο για να δικαστεί.

Όμως η Δικαιοσύνη ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 17 Μαΐου, δηλαδή για σήμερα, και άφησε τον δράστη ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, ανάμεσα στους οποίους να μην πλησιάζει την πρώην σύζυγό του προκειμένου να διασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό η ασφάλειά της.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο γυναικοκτόνος παραβίασε  όλους τους περιορισμούς που του επιβλήθηκαν, έστησε καρτέρι και κατακρεούργησε στη μέση του δρόμου την 40χρονη.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα και είναι σε ισχύ από την 1η Μαΐου, έδιναν τη δυνατότητα στους δικαστές –παρά την απουσία της ιατροδικαστικής έκθεσης και της καταγγέλλουσας– να προσδιορίσουν την εκδίκαση της υπόθεσης, όχι σε δέκα ημέρες αλλά σε τρεις, όσες προβλέπει ο νόμος για τα αυτόφωρα και να κρατήσουν τον δράστη, τουλάχιστον γι’ αυτές τις τρεις ημέρες.

Όμως οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι δεν είχαν μπροστά τους όλα τα δεδομένα και όρισαν άλλη ημερομηνία εκδίκασης παρά το γεγονός ότι δεν ήταν υποχρεωτική από κανένα νόμο η άρση της κράτησης του κατηγορούμενου.

Ενώ, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για τριήμερη αναβολή με παράλληλη κράτηση του κατηγορούμενου, ωστόσο οι δικαστικοί λειτουργεί ισχυρίστηκαν πως από τη δικογραφία απουσίαζε η ιατροδικαστική έκθεση.

Η αστυνομία περίμενε ότι θα την σκοτώσει

Το θύμα απευθύνθηκε αρκετές φορές στην Ελληνική Αστυνομία ανέφερε στον Ant1, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου. «Την τελευταία φορά που έφτασε η γυναίκα στο γραφείο αντιμετώπισης της οικογενειακής βίας, ήταν επειδή ακριβώς εξέφρασε την ανησυχία της και υπήρξε σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα και της προτάθηκε η εφαρμογή του η εφαρμογή του panic button την οποία δέχτηκε».

Επιπλέον η Kωνσταντίνα Δημογλίδου αποκάλυψε ότι μόλις έγινε γνωστή η γυναικοκτονία στο Μενίδι και μετά τις αναφορές περί καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία από το θύμα, επικοινώνησα αμέσως με τον προϊστάμενο σττου Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην περιοχή για να μάθω τι ιστορικό υπήρχε και μου είπε ότι «Μόλις άκουσα για δολοφονία, κατάλαβα αμέσως και ήξερα ποια γυναίκα δολοφονήθηκε και ποιος ήταν ο δράστης». Ο αξιωματικός της Αστυνομίας ήταν σίγουρος για το ποιο είναι το θύμα».

Ερωτηθείς πάντως η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος η Κωνσταντίνα Δημογλίδου είπε ότι δεν μπορεί «να σχολιάσει αποφάσεις της Δικαιοσύνης».