«Τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι το μέλλον…» 

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2021 Σίμος

«Η νανοτεχνολογία, με τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τα καινοτόμα προγράμματα των εφαρμογών της, θα αποτελέσει τo μέλλον της πατρίδας μας, της νέας γενιάς και της εθνικής οικονομίας. Τομείς όπως η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής αλλά και η ευημερία της κοινωνίας θα εξαρτηθούν από το επίπεδο μόρφωσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης όσων ασχολούνται στους τομείς της ιατρικής, του περιβάλλοντος, της μηχανικής, της οικονομίας και των αυτοματισμών».

Στη δήλωση αυτή προέβη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος επισκέφτηκε και συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος στο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2021, που θα διαρκέσει έως και αύριο, Παρασκευή 9 Ιουλίου, και διεξάγεται σε κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου PORTO PALACE.

«Είμαστε τυχεροί αλλά και υπερήφανοι γιατί η επιστημονική κοινότητα της πόλης μας, το Α.Π.Θ. και άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διαθέτει στις τάξεις της παγκοσμίου επιπέδου ερευνητές όπως ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, αλλά και γιατί τα εργαστήρια αυτών των Σχολών είναι στελεχωμένα με επιστήμονες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καλύτερα ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα όλου του πλανήτη. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο αλλά και αξιέπαινο, ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την πανεπιστημιακή-ακαδημαϊκή κοινότητα της  Θεσσαλονίκης έχουν ήδη βρει γόνιμο έδαφος, σχετίστηκαν και συνεργάστηκαν με το ‘‘επιχειρείν’’, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που μετέτρεψαν τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε προϊόντα εξοπλισμού και υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής. Παράδειγμα τα οφέλη από την ‘‘πράσινη οικονομία’’, η παραγωγή δηλαδή καθαρής ‘‘πράσινης ενέργειας’’ για χρήση σε τομείς όπως η Ιατρική, η Βιοϊατρική, η νανοτεχνολογία της Ιατρικής. Είναι χρέος της Πολιτείας να στηρίξει όλους αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να κάνουν περισσότερα άλματα και να καταστήσουν παγκοσμίως τη χώρα μας κοιτίδα της νέας τεχνολογίας στον τομέα της νανοτεχνολογίας, των νανοϋλικών», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εδώ και χρόνια ανακάλυψε αυτές τις προσπάθειες, τις στηρίζει με κάθε ευκαιρία και έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας που διευρύνεται όλο και περισσότερο. Είμαστε υπερήφανοι που πρώτοι σε όλη την Ελλάδα τοποθετήσαμε δοκιμαστικά και χωρίς κανένα απολύτως κόστος ή επιβάρυνση για τον δήμο μας τις δύο ‘‘έξυπνες στάσεις’’ στο Δημαρχείο Συκεών και στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των δημοτών μας μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Από τη στιγμή που το εγχείρημά μας αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας, και ειδικά από τη νέα γενιά, αποτελεί χρέος μας να το συνεχίσουμε. Ήδη έχουμε προβλέψει την τοποθέτηση τέτοιων ‘‘έξυπνων στάσεων’’ νανοτεχνολογίας με νανοϋλικά στο μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα του δήμου μας που είναι η ανάπλαση του βόρειου τομέα των Συκεών με οδικό άξονα την Επταπυργίου, τους 40 κάθετους οδούς της και τα παρακείμενα πάρκα», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

 

«Πρωτοπόρος και καινοτόμος»

Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στέργιος Λογοθετίδης χαρακτήρισε τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών πρωτοπόρο και καινοτόμο, τόσο για τις ιδέες του όσο και για τις πρακτικές που ακολουθεί σε μια πλειάδα ζητημάτων.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσεις καινοτόμους ανθρώπους καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν τη σιγουριά της πεπατημένης. Αντίθετα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών απέδειξε ότι τολμά όχι μόνο στο να μυηθεί αλλά και στο να μεταλαμπαδεύσει τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα στους συμπολίτες του. Είναι ο άνθρωπος που ‘‘είδε’’ γρήγορα ότι η πρόοδος της επιστήμης και τα καινοτόμα αποτελέσματά της μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλων» τόνισε ο κ. Λογοθετίδης.

Το συνέδριο νανοτεχνολογίας αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό γεγονός σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι 40 περίπου εταιρείες που παίρνουν μέρος στη διοργάνωσή του είναι από τις κορυφαίες στην υφήλιο και οι πρωτοποριακές εφαρμογές που εκθέτουν έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τεράστιων επιχειρηματικών κέντρων από όλα τα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γερμανία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενδιαφέροντος στα προϊόντα Νανοτεχνολογίας αποτελεί το Lateral Flow Assays ή αλλιώς το ‘‘Ελληνικό Rapid-test’’, το οποίο εκτός από την ανίχνευση του ιού covid-19 βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο για τη διάγνωση και άλλων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.