Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης είχε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε πλήρης ενημέρωση για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Ο Σίμος Δανιηλίδης, αφού αποκάλεσε τον κ. Αμανατίδη ως «ένα φίλο απ’ τα παλιά», τού εξέθεσε ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων τόσο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων όσο και για την αναδιοργάνωση και εξευρωπαϊσμό της Τ.Α., η οποία «στη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά είπε, «παραμένει καθυστερημένη και φτωχός συγγενής έναντι άλλων προηγμένων χωρών».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου και οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας και Διοικητικών Υπηρεσιών), Δημήτρης Ζιγκερίδης (Οικονομικών), Παρή Γενίτσαρη (Κοινωνικής Πολιτικής), Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων και Υποδομών), Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας και Δόμησης).

«Ένα από τα κυριότερα θέματα που λειτουργούν ‘‘στραγγαλιστικά’’ στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργικότητάς της είναι η αποστελέχωση των δήμων από ικανά και καταξιωμένα στελέχη που προκάλεσε η εφαρμογή του νόμου ‘‘κινητικότητας’’ . Η αφαίμαξη όλων αυτών των ικανών στελεχών, σε συνδυασμό με τη θηλιά απαγόρευσης νέων προσλήψεων που επιβάλλει το Α.Σ.Ε.Π., είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κοινωνικού έργου των δήμων και την υπολειτουργία των δομών του», επισήμανε ο Σίμος Δανιηλίδης.
Σκληρή κριτική για τον κορωνοϊό

Από την κριτική του δημάρχου δεν γλύτωσαν ούτε οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19, καθώς, όπως δήλωσε, «ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ήταν ο πρώτος σε ολόκληρη την Ελλάδα που από τον περασμένο Οκτώβριο είχε θέσει στη διάθεση των υγειονομικών Αρχών, και μάλιστα χωρίς καμία κρατική οικονομική επιβάρυνση, έξι Εμβολιαστικά Κέντρα, 47 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και σημαντικό αριθμό νοσηλευτών για τον έγκαιρο εμβολιασμό των δημοτών, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει καμία ανταπόκριση από την αρμόδια Αρχή (ΕΟΔΥ)».

«Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου μας δεν πτοήθηκαν. Για μια ακόμη φορά έδρασαν αστραπιαία και καθοριστικά, προχωρώντας στη διενέργεια χιλιάδων τεστ στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο, μέσω ανοιχτού διαγωνισμού, εξασφάλιζε τον απαιτούμενο αριθμό τους, υποδιπλασιάζοντας μάλιστα το κόστος τους στα 35€ από τα 120€ που ήταν η τιμή διάθεσής τους στην ελεύθερη αγορά. Είχαμε απόλυτο δίκιο και εμμένουμε στην άποψή μας για παραμονή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικής μέριμνας στην Τ.Α. και όσο κι αν κάποιοι θέλουν να ξεχνούν ή δεν θέλουν να θυμούνται, οι 4.500 κοινωνικοπρονοιακές δομές που δημιούργησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι εδώ για να τους το θυμίζουν», κατέληξε ο Σίμος Δανιηλίδης.

«Απειλή κατά των κοινωνικών δομών αποτελούν οι κυβερνητικές επιλογές και στο θέμα των ΚΔΑΠ, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει εκχωρώντας τα σε ιδιώτες» τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου και στο ζήτημα καθαριότητας των σχολείων και άλλων δημοτικών δομών, αφού -όπως επεσήμανε- παρά το ομόφωνο αίτημα της ΚΕΔΕ για παράταση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στο τμήμα των καθαριστριών, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση.
«Καθοριστικής σημασίας…»

Σειρά στην ενημέρωση του Γιάννη Αμανατίδη σε θέματα αρμοδιοτήτων τους πήραν οι αντιδήμαρχοι. Ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, αναφέρθηκε στην «άδικη», όπως τη χαρακτήρισε, διάταξη περί εξακολούθησης καταβολής των τελών ηλεκτροδότησης σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ζήτησε την εξομοίωση υπολογισμού των μικτών τετραγωνικών μέτρων σε όλους τους δήμους της χώρας και τον τερματισμό των ευεργετικών διατάξεων που απολαμβάνουν κάποιοι δήμοι της Αττικής. Ταυτόχρονα καυτηρίασε το φορολογικό αλαλούμ που εφαρμόζει το υπ. Οικονομικών, που ενώ απαλλάσσει φορολογίας Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου συνεχίζει να φορολογεί Κοινωφελείςς Δημοτικές Υπηρεσίες (ΚΕΥΝΣ) των οποίων η δράση έχει άμεσο αποδέκτη τον ίδιο τον πολίτη.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη έθιξε το ευαίσθητο θέμα των «Κέντρων Κοινότητας» , καίριο μέλημα των οποίων αποτελεί η ανακούφιση μερίδας πολιτών μέσω του επιδόματος στέγασης. Χαρακτήρισε επιτακτική τη διαμόρφωση ενός ψηφιακού πλαισίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προγράμματα σίτισης και Κοινωνικού Παντοπωλείου που χρηματοδοτεί ο δήμος προς κάλυψη αναγκών σε χιλιάδες πολίτες. Υπογράμμισε επίσης τη σπουδαιότητα ύπαρξης και ανάπτυξης του καινοτόμου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», θεσμό τα πρωτεία του οποίου σε ολόκληρη τη χώρα κατέχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Ο Μιχάλης Βουλγαρίδης, αντιδήμαρχος Παιδείας, επέκρινε την επ’ αόριστον αναστολή διάθεσης σχολικών γευμάτων που αυθαίρετα αποφάσισε το υπ. Παιδείας, σχολίασε την έλλειψη καθαριότητας στα σχολεία και υπενθύμισε το πάγιο αίτημα των διευθυντών για καταβολή των λειτουργικών εξόδων στις σχολικές μονάδες. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «καίριο» το θέμα κατανομής του μαθητικού δυναμικού, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα πρέπει επιτέλους και η χώρα μας να προχωρήσει την ένταξη της προσχολικής αγωγής στην Τ.Α.».

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Γιάννης Αμανατίδης, αφού εξήρε το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως «καθοριστικής σημασίας ενέργεια την απόφαση του Σίμου Δανιηλίδη για χορήγηση 430 laptops σε οικονομικά ασθενέστερους μαθητές» προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκπαίδευση τους μέσω τηλεδιασκέψεων, «κάτι που ακόμα δεν έχει πράξει το υπ. Παιδείας », όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε.