♦ Καλλιτεχνική έκθεση στο Μουσείο Προσφύγων του δήμου Νεάπολης-Συκεών  με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και installation γυναικών που ζήτησαν άσυλο

Μια βάρκα φορτωμένη με όνειρα και ελπίδες, αλλά κυρίως με την ανάγκη επικοινωνίας των επιβατών της με τους ανθρώπους των τόπων που τους φιλοξενούν –έστω προσωρινά- βρίσκεται για τρεις ημέρες «ελλιμενισμένη» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών…

Πρόκειται για την αφετηρία ενός… δρομολογίου ονείρων και μηνυμάτων ζωής που στέλνουν μέσα από έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας νεαρά κορίτσια από το Αφγανιστάν, τα οποία φιλοξενούνται στο καμπ Διαβατών περιμένοντας την απόφαση επί του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου. Το νηολόγιο αυτό ξεκίνησε χθες, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, από το Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς, όπου πραγματοποιείται έκθεση έργων συνολικά δώδεκα κοριτσιών ηλικίας 12-21 ετών, υπό τον τίτλο «The GirlsVoices», και η οποία θα διαρκέσει έως και μεθαύριο Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2021 (6-9 μ.μ.). Αυτή διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και τη ΝΑΟΜΙ-Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής συμπερίληψης και διαπολιτισμικού διαλόγου.

«Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ για να ακούσετε τη φωνή μας κι αυτά που θέλουμε. Προσπαθήσαμε πολύ και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Αυτή η έκθεση δεν είναι το τέλος της προσπάθειάς μας, ούτε για μένα ούτε για τις φίλες μου, αλλά είναι η αρχή και θα συνεχίσουμε μέρα με τη μέρα να δείχνουμε σε όλους ότι μπορούμε να κάνουμε αυτά που σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε», ανέφερε η Μασουμέτ Τατζίκ, η οποία μέσα από φωτογραφίες στέλνει το δικό της μήνυμα.

Κι όπως εξηγεί η συντονίστρια του κοινωνικού τμήματος της ΝΑΟΜΙ Αγγελική-Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, αυτές οι δράσεις ανταποκρίνονται στην ανάγκη των παιδιών να αποκτήσουν ορατότητα, να τους γνωρίσει η κοινωνία και να προβάλλουν τις δεξιότητές τους. «Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των γυναικών από όπου κι αν προέρχονται για το άκουσμα της φωνής τους και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους», προσθέτει.

 

«Θέλουμε να ακουστούν οι φωνές τους…»

«Σε έναν χώρο ανοιχτό και φιλόξενο, στο Μουσείο Προσφύγων, υποδεχόμαστε τις φωνές νέων κοριτσιών από τη δομή φιλοξενίας των Διαβατών για να τις γνωρίσουμε και να προσπαθήσουμε να τις κατανοήσουμε. Τις φωνές των κοριτσιών θέλουμε να τις ενδυναμώσουμε για να ακουστούν στην τοπική μας κοινωνία τα όνειρα και οι προσδοκίες τους μέσα από την τέχνη ως εργαλείο της κοινής μας επικοινωνίας.

 

Φωνές που πολύ συχνά δυστυχώς ως κοινωνίες έχουμε συνηθίσει να ανεχόμαστε τις σιωπές τους. Όμως οι φωνές σας πρέπει να είναι ισχυρές, δυνατές, αποφασιστικές και να προέρχονται από κορίτσια που ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, τη θρησκεία, την καθημερινότητα που βιώνουν, θα πρέπει να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, να διεκδικούν τα όνειρά τους, να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους και να μη θέτουν κανένα όριο στις επιλογές τους» ανέφερε στο χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη.

Λίγο νωρίτερα, και παρουσία της προέδρου Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρας Τερζίδου και των δημοτικών συμβούλων Σοφίας Ανδριανίδου και Θανάση Καλτσίκα, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, και δημοτική σύμβουλος, Ειρήνη Καγιαμπίνη καλωσόρισε  τις πρόσφυγες «στη ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών», με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Δώρα Κοκοζίδου και τον γ.γ. της ΝΑΟΜΙ Πέτρο Παναγιωτόπουλο να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα συμπαράστασης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό και τη ΝΑΟΜΙ και το δήμο Νεάπολης-Συκεών που υποστηρίζουν εμάς και τις δραστηριότητές μας. Δεν ήταν εύκολο, αλλά προσπαθήσαμε πολύ να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να δείξουμε σε όλους εσάς τη δουλειά μας», ανέφερε ο δάσκαλος του Εργαστηρίου Ζωγραφικής, και επιμελητής της έκθεσης, Ρίτσαρντ Λουσακουμούνου.

«Ευχαριστούμε πολύ που μας δόθηκε η ευκαιρία με τα κορίτσια να εκφραστούμε, να δείξουμε πώς βλέπουν τον κόσμο. Ήταν η πιο εκπληκτική χρονιά της ζωής μου και είμαι απίστευτα περήφανος για όλα τα κορίτσια» ανέφερε ο δάσκαλος του Εργαστηρίου Φωτογραφίας Ματία Μπιντόλι, με τον Ρίτσαρντ Λουσακουμούνου, που κατάγεται από το Κογκό, να πλαισιώνει μουσικά την εκδήλωση.

 

Η έκθεση

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το κοινό μπορεί να περιηγηθεί στα έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και installation των κοριτσιών και συνομιλήσουν με τις δημιουργούς. Τα έργα υπογράφουν οι: Μασουμέτ Καντζίκ, Μαχντιέ Νετζάτι, Φαρζάνα Ναεμί, Σαρίγια Γουακίλι, Ζόχρε Μουσά Χαν, Ζάχρα Μουσά Χαν, Σάμπνα Ζάχερ, Παρβάνα Ζάχερ, Μομπίνα Σαργουρί, Μασουμέ Μουσάβι, Νατζίμα Ρεζά, Μαχνούρ Ζισάν. Αυτά προέκυψαν από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια ζωγραφικής με εκπαιδευτή τον ζωγράφο Richard Lusakumunu και φωτογραφίας με εκπαιδευτή τον φωτογράφο Mattia Bidoli. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο με την υποστήριξη της οργάνωσης ΝΑΟΜΙ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Richard Lusakumunu, καλλιτέχνης και ζωγράφος από το Κογκό, ενώ συμμετέχει και η εικαστικός Line Bourdoiseau από τη Γαλλία, με την καθοδήγηση της οποίας μέλη των εργαστηρίων θα κατασκευάσουν το installation της έκθεσης. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR Greece).