Η καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων σε τοπικό επίπεδο με την κινητοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών διαθέσιμων πόρων θα ωφελήσουν το σύνολο της κοινωνίας

Η κοινωνική οικονομία διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας με την δημιουργία συνεργασιών με νέους φορείς,μέσω επενδύσεων σε κοινωνικές επιχειρήσεις.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις όχι μόνο κοινωνικές αλλά και σε οικονομικούς τομείς και στον περιβαλλοντικό τομέα.Οι δήμοι και οι τοπικές αρχές πρέπει να πρωτοστατήσουν στην ενθάρρυνση και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων σε τοπικό επίπεδο με την κινητοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών διαθεσιμων πόρων θα ωφελήσουν το σύνολο της κοινωνίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βοηθά τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στο να αναπτύξουν δραστηριότητες που ενισχύουν την απασχόληση,προάγουν την κοινωνική ισότητα και την δημοκρατία,δημιουργούν τοπικό εισόδημα και καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες Οι κοινωνικές επιχειρήσεις εμπλέκουν και διατηρούν στην απασχόληση άτομα από ευάλωτες ομάδες όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και άλλο. Σε αυτούς προσθέτουμε και τους άνεργους νέους με διάθεση, γνώσεις, ειδίκευση, αλλά μηδενικές ευκαιρίες απασχόλησης και ένταξης στην αγορά.

Η στρατηγική του Δήμου στην ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις.Οι πόροι του Δήμου είναι περιορισμένοι αλλά με προσεκτικό σχεδιασμό θα αντληθούν΄πόροι από κάθε δυνατή πηγή, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση,σύσταση και λειτουργία συγκεκριμένων κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.και υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση κοινωνικών δομών.

Ο Δήμος θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό υποστήριξης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα με την διοργάνωση δράσεων, ημερίδων ενημέρωσης και διαβούλευσης με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνουμε:

Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε πρώτη φάση προς όλους τους φορείς, όπως ΚΟΙΝΣΕΠ και συνεταιρισμούς εργαζομένων να καταθέσουν στον Δήμο ιδέες και προτάσεις για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην ανακύκλωση, διαχείριση πρασίνου, Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς και Καταναλωτικούς Συνεταιρισμούς, πολιτισμό, τέχνη, ομαλή ένταξη ή επανένταξη στην αγορά.

Διαβούλευση με τοπικές ΚΟΙΝΣΕΠ και συλλογικότητες για διοργάνωση δράσεων σε μόνιμη βάση και σε χώρους του Δήμου,που αναδεικνύουν τον ρόλο της κοινωνικής οικονομίας, στην τοπική κοινωνία

(Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια ,υποψήφια σύμβουλος στον συνδυασμό «Ανθρώπινη Πόλη Σύγχρονος Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου» με τον Ανδρέα Ευθυμίου)