«Δεν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα απέραντο τραπεζοκάθισμα, όμως από την άλλη δεν θέλουμε και μια πόλη έρημη με τεράστιες ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ ούτε απαξίωση των επενδεδυμένων κεφαλαίων», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφορικά με τη νέα κανονιστική απόφαση για τους κοινόχρηστους χώρους.

«Η γενική κανονιστική διάταξη κοινόχρηστων χώρων δεν είναι θέμα της Διοίκησης. Είναι θέμα όλης της πόλης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ξεκινήσει μια ανοιχτή διαβούλευση με φορείς και επαγγελματίες, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

 

«Είναι δεδομένο ότι η δομή και η διάρθρωση της τοπικής οικονομίας βασίζεται στην εστίαση και στη διασκέδαση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα πολλών ετών, διαμορφωμένη από σειρά παραγόντων. Την επομένη της πανδημίας θα υπάρξει ανάγκη αναδιανομής του δημόσιου χώρου, καθώς η οικονομική πραγματικότητα είναι απολύτως ορατή. Αυτό δεν πρέπει ούτε να μας αιφνιδιάσει ούτε να μας οδηγήσει σε ετεροβαρείς λύσεις υπέρ των μεν και έναντι των δε», είπε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας πως «με τρόπο δημοκρατικό, ισορροπημένο, ανοιχτό και συμμετοχικό θα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συζήτηση για μια νέα κανονιστική, η οποία θα αποτυπώνει και θα ρυθμίζει με τρόπο σαφή και κατανοητό τη νέα πραγματικότητα του δημόσιου χώρου».

 

«Οι πεζοί να διατηρήσουν το δικαίωμα στην πόλη»

 

Ακόμη συμπλήρωσε: «Θέλουμε οι μητέρες με τα καρότσια, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αλλά και οι πεζοί να διατηρήσουν το δικαίωμα στην πόλη, στην ασφαλή και ευχάριστη μετακίνηση, όπως επίσης όμως θέλουμε και ο επιχειρηματίας, ο επαγγελματίας να εργάζεται με όρους βιωσιμότητας».

Ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για μια δύσκολη εξίσωση, τονίζοντας πάντως ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά με σταθμίσεις και αναζητά ευρεία συναίνεση. «Γνωστοποιώ έγκαιρα τα δεδομένα, ώστε να γνωρίζουν όλοι, να γνωρίζει και η πόλη ότι δεν υπάρχει χώρος για παίκτες του veto και της αντίρρησης. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, θα ρυθμίσουμε τα θέματα αυτά όλοι μαζί, ώστε οι κανόνες που θα αποφασιστούν να περιβληθούν με εγκυρότητα και με τον σεβασμό όλων. Γιατί το ζήτημα δεν είναι η θέσπιση κανόνων, αλλά η με κάθε τρόπο εφαρμογή τους» παρατήρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.