Η Εφημερίδα των Συντακτών

Εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή της περιοχής του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, σε μητροπολιτικό πάρκο.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει κοινωφελείς χώρους πρασίνου, σε ποσοστό πάνω από 90% της συνολικής έκτασης, ενώ παράλληλα διατηρούνται συνολικά 26 κτίσματα στο πρώην στρατόπεδο, με επιτρεπόμενες χρήσεις όπως: εκπαίδευση, μικρές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώρους συνάθροισης κοινού, γραφεία, αναψυχή, εμπορικά καταστήματα, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων μικρής κλίμακας, εστίαση, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, τουριστικά καταλύματα.

Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης καθορίζεται στο 7% και ο συντελεστής δόμησης στο 0,09, ενώ παράλληλα καθορίζονται περιοχές προστασίας και ελέγχου στο σύνολο της έκτασης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο κηρυγμένος ιστορικός τόπος και τα χαρακτηρισμένα δάση. Τέλος, επιτρέπεται να δημιουργηθούν τέσσερις υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, ένας υπόγειος και δίκτυα πεζοδρόμων-ποδηλατοδρόμων, ακολουθώντας τους υφιστάμενους δρόμους κίνησης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο εγκρίνει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη χωρική οργάνωση στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, όχι μόνον η Σταυρούπολη αλλά και όλη η Θεσσαλονίκη συνολικά, θα μπορέσουν να αποκτήσουν ένα Μητροπολιτικό Πάρκο με ελεύθερους χώρους πρασίνου και ήπιες χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και τοπόσημο ιστορικής μνήμης. Η περιοχή αυτή, πέριξ του ιστορικού πρώην στρατοπέδου, έχει ανάγκη να αποκτήσει ένα τέτοιο μεγάλο σημείο αναφοράς και εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακριβώς γι΄αυτό μεριμνούμε. Και για τη Θεσσαλονίκη και για όλη τη χώρα».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Ένα εμβληματικό έργο της Βόρειας Ελλάδας και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης. Οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν πολύ σύντομα να χαρούν το Μητροπολιτικό Πάρκο «Παύλος Μελάς» με σύγχρονους χώρους περιπάτου, άθλησης και αναψυχής».

Καταλυτικό ρόλο στην απόδοση του Στρατοπέδου στο Δήμο Παύλου Μελα ειχε η Κατερίνα Νοτοπουλου ως διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.