Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη 

Με την κακοκαιρία να βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχει ένας κλάδος που κινδυνεύει με τη ζωή του για το καθημερινό μεροκάματο. Είναι οι διανομείς, που μας φέρνουν καθημερινά ότι χρειαζόμαστε στην πόρτα του σπιτιού μας. Με χιόνι, με βροχή, με αέρα βρίσκονται πάντα στους δρόμους μεταφέροντας από φαγητό μέχρι ότι λαχταράει η ψυχή μας με τον κίνδυνο ατυχήματος λόγω του άσχημου καιρού που μας πλήττει συγκεκριμένα αυτές τις μέρες λόγω της «Μήδειας».

«Είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούν τέτοιες μέρες. Ακόμη και με τον δυνατό αέρα και με την βροχή, οι δρόμοι γίνονται γίνονται ποτάμια και έχουμε πολλά ατυχήματα. Τώρα με το χιόνι, παγώνουν οι δρόμοι, πιάνουν κρούστα και τα μηχανάκια κάνουν πατινάζ στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να πέφτουν» δήλωσε στο speedynews o πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης- Πιερίας-Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) Κυριάκος Τσιαούσης.

Επιπλέον ο κ. Τσιαούσης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βγήκε τώρα με την κακοκαιρία να δώσει κάποιες συστάσεις για τους διανομείς προς τους επιχειρηματίες αλλά ουσιαστικά δεν πήρε μέτρα. «Υπάρχει κάποιο πλαίσιο για τους διανομείς από την κυβέρνηση αλλά το τοπίο είναι θολό. Και τώρα που η επιθεώρηση εργασίας έχει χάσει την αυτονομία της και υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, οι επιχειρήσεις έχουν αποθρασυνθεί» είπε ο πρόεδρος και συνέχισε: «έχουμε ενοχλήσει τα αρμόδια υπουργεία κατά καιρούς αλλά από το ένα μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. Και η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή. Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Αυτό δεν βγαίνουν και λένε συνέχεια; Με τους διανομείς θα ασχοληθούν;» τόνισε ο κ. Τσιαούσης.

Επίσης ο πρόεδρος δήλωσε πως το πρόβλημα με τις συνθήκες εργασίας δεν είναι τωρινό αλλά «είναι σταθερό και χρόνιο» καθώς δεν λύνεται. «Είχαμε μόνο στη Θεσσαλονίκη 15 περίπου επίσημα εργατικά ατυχήματα. Χωρίς να υπολογίζουμε αυτά που δεν δηλώθηκαν φυσικά. Ζητάμε να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας. Να υπάρχει ειδικός εξοπλισμός για τους διανομείς, όπως μπότες, ειδικό μπουφάν κλπ. Να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που μια επιχείρηση αναλαμβάνει να κάνει διανομές, να έχει και την ευθύνη για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν γίνετε να κινδυνεύει η ζωή τους» συμπλήρωσε ο κ. Τσιαούσης προσθέτοντας πως πρέπει να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες διαρκέσει η κακοκαιρία, χωρίς καμία αλλαγή στα μισθολογικά δικαιώματα των διανομέων και κατέληξε λέγοντας πως οι διανομείς επιβάλλεται να ενταχτούν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.