Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για επιστροφή στην κανονικότητα

Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την επιστροφή στην κανονικότητα – Πόσοι λένε ναι στον εμβολιασμό σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σταθερό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δημοσκόπηση και οι πολίτες εμφανίζονται να μην θέλουν πρόωρες εκλογές.

Σε δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 38,6% έναντι 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης του 18,6%, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της MARC τον Οκτώβριο που έδινε τη διαφορά στο 19,7%.

Οι πολίτες απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021, ενώ από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας προκύπτει ότι δεν διακρίνουν κάποια εναλλακτική λύση έναντι της ΝΔ με κορυφαίο στοιχείο ότι σχεδόν τα 4/5 των ερωτηθέντων απαντούν ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν ίδια ή και χειρότερα.

Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου τα υπόλοιπα κόμματα που ακολουθούν έχουν ως εξής: Το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,8% ενώ εκτός του ορίου εισόδου στη Βουλή εμφανίζεται το ΜέΡΑ 25 με το ποσοστό του να διαμορφώνεται στο 2%.

Παράλληλα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74,6%) επιθυμεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Από την άλλη το 15,3% επιθυμεί εκλογές εντός του 2021 και το 6,3% εντός του 2022.

Η κυβέρνηση αξιολογείται κατά 29% θετικά και κατά 26,8% μάλλον θετικά. Αρνητικά χαρακτηρίζουν την διακυβέρνηση το 26,4% των ερωτηθέντων και μάλλον αρνητικά το 16,5%.

Άξια προσοχής είναι δύο ευρήματα που αφορούν στο εμβόλιο όπου το ποσοστό υπέρ του εμβολιασμού είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ ταυτόχρονα παγιώνεται μια αντίληψη στην κοινή γνώμη πως η πανδημία θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα κυριαρχεί και σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Ειδικότερα για τον εμβολιασμό σχεδόν οι μισοί, το 46,9% απαντά ότι θέλει να κάνει το εμβόλιο όσο πιο σύντομα γίνεται και το 23,2% δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο αλλά αργότερα. Συνολικά υπέρ του εμβολιασμού είναι το 70,1% όταν το αντίστοιχο εύρημα του περασμένου Οκτωβρίου στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας ήταν μόλις στο 49,7%.

Το σημαντικότερο εύρημα αυτής της δημοσκόπησης είναι πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί. Μόλις το 8,4% θεωρεί ότι θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα έως το Πάσχα, ενώ ένας στους τρεις πιστεύει ότι τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο θα ζούμε εντός του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων (29,8% πιστεύει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει έως το καλοκαίρι).

Ακόμα πιο απαισιόδοξο είναι ένα 29,3% που θεωρεί ότι η κανονικότητα αργεί περισσότερο και θα έρθει ως το τέλος του 2021, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό στο 25% που πιστεύει ότι σε ρυθμούς κανονικότητας θα επιστρέψουμε από το 2022 ή και αργότερα.

#menoumespeedy