Εικόνες εγκατάλειψης και παρακμής είναι αυτές που αντικρίζει ο επισκέπτης στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ Σερρών (πρώην ΤΕΙ).

Δρόμοι και διάδρομοι γεμάτοι χόρτα, ένα ανοιχτό θέατρο που ρημάζει, ένα αμφιθέατρο εκδηλώσεων που δείχνει να δέχεται αδυσώπητα την φθορά του χρόνου.

Η πανδημία και το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στους φοιτητές επέτειναν αυτή την φθορά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της…  «αναδιοργάνωσης» όπως την ονόμασε πριν τρία χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  και της δημιουργίας του ΔΙΠΑΕ από την συνένωση τριών ΤΕΙ (Σερρών, Θεσσαλονίκης, Καβάλας) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (Ένα Πανεπιστήμιο που πρόσφερε μεταπτυχιακούς τίτλους), σε ένα τεράστιο τόσο τοπολογικά, όσο και σε αριθμό φοιτητών ίδρυμα, που αστραπιαία βαφτίστηκε «Ανώτατο» με τίτλους σπουδών που έγιναν αντικείμενο αμφισβήτησης από τα άλλα «παραδοσιακά» ΑΕΙ.

Κι ενώ αρχικά όλα τα πρώην ιδρύματα είχαν εκπροσώπους στην Κεντρική Διοίκηση, ξαφνικά ήρθε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όρισε νέα πρόσωπα, λησμονώντας να ορίσει εκπρόσωπο του πρώην ΤΕΙ Σερρών στην Κεντρική Διοίκηση.

Αποτέλεσμα τα όποια προβλήματα προέκυπταν στις εγκαταστάσεις στις Σέρρες να μεταφέρονται εν είδη… «σπασμένου» τηλέφωνου, μέσω του κ.Σπ.Μάμαλη  (σ.σ. ο οποίος παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του για την λύση τους, εν τούτοις δεν έχει εκ του σύνεγγυς αντίληψη της κατάστασης (ανήκει στον κόμβο της Καβάλας), με ότι αυτό συνεπάγεται)  στην Κεντρική Διοίκηση.

Οι καθηγητές της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής (Πρυτανης κ.Δ.Χασάπης και Αντιπρύτανης Λ.Θεοδωρίδου) του πρώην ΤΕΙ Σερρών, που είχαν εκτός τον εκπαιδευτικό και διοικητικό ρόλο, περιορίστηκαν, από τον παραγκωνισμό τους στη νέα Διοικούσα Επιτροπή, στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, αφήνοντας στην πράξη ακέφαλο Διοικητικά το Campus των Σερρών.

Ο γιγαντισμός του ΔΙΠΑΕ οδήγησε σε αυξημένες αρμοδιότητες και όγκο εργασίας  των ίδιων αριθμητικά  υπαλλήλων στην Κεντρική Διοίκηση που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ στην Θέρμη, μια και αυτοί θα έπρεπε πλέον να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τεσσάρων ιδρυμάτων και των παραρτημάτων τους που εκτείνονται γεωγραφικά σε έξι νομούς της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης (ΔΙΠΑΕ, ΤΕΙ), Σερρών, Καβάλας, Κιλκις (παράρτημα Σερρών), Πιερίας (Παράρτημα Σερρών) και Δράμας (Παράρτημα Καβάλας))

Σε αυτό ήρθε να επιτείνει την κατάσταση, η μετάταξη  κάποιων υπαλλήλων, οι οποίοι  μη αντέχοντας τον φόρτο εργασίας ζήτησαν να φύγουν σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και υποστελέχωση των διαφόρων τμημάτων.

Το θέμα είχε επισημανθεί αρχικά κατά την συνένωση, από τους Διοικητικούς Υπαλλήλους στην Κεντρική Διοίκηση  και μάλιστα είχε προταθεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (όπου βρίσκονται ανάλογα διασκορπισμένες οι υπηρεσίες στα νησιά) αλλά αγνοήθηκαν!

Το αποτέλεσμα είναι οι διαδικασίες που γίνονται, υποτίθεται για λόγους κόστους, κεντρικά μεν (π.χ. ένας ενιαίος διαγωνισμός για όλο το ΔΙΠΑΕ, για την φύλαξη, ένας για τα καύσιμα, ένας για το κούρεμα των χόρτων, ή για την προμήθεια χαρτικής ύλης), αλλά στην πράξη αποδεικνύονται χρονοβόρες και τελικά αντιπαραγωγικές με ότι αυτό συνεπάγεται στην εύρυθμη λειτουργία των κατά τόπους τμημάτων.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η αναμενόμενη μείωση των εισακτέων φοιτητών στο ΔΙΠΑΕ, εξαιτίας της εφαρμογής από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αυτό θα επιτείνει τόσο την απαξίωση συνολικά του ΔΙΠΑΕ, πολύ δε περισσότερο των επιμέρους τμημάτων του, αφού πολλά από αυτά μπορεί να βρεθούν χωρίς πρωτοετείς φοιτητές.

Δεν υπολογίζουμε το κόστος για τις τοπικές κοινωνίες που θα δουν την κυκλική οικονομία, να καταβαραθρώνεται από την σημαντική μείωση των νεοεισερχόμενων φοιτητών.