Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με αντι-UAVs συστήματα αλλά και με σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – Τι είδε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Ισραήλ

«Σύντομα θα τους… ισοφαρίσουμε» είχε προβλέψει προ ολίγων ετών ανώτατος ιπτάμενος αναφερόμενος στην αλματώδη παραγωγή και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία.

Και όπως όλα δείχνουν αυτή η περίοδος για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχει ξεκινήσει, αφού έχει δρομολογηθεί η ενίσχυσή τους και με αντι-UAVs συστήματα, αλλά και με σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για όλους τους Κλάδους.

Το διήμερο ταξίδι του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Ισραήλ το προηγούμενο δεκαήμερο ήταν επικεντρωμένο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις θωράκισης της ελληνικής αεράμυνας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε την ισραηλινή αεροπορική βάση του Palmachim, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση, την ολοκλήρωση και τα επίπεδα της ισραηλινής αεράμυνας αλλά και για τη Μοίρα των UAVs Heron της ισραηλινής αεροπορίας, με τα οποία ήδη επιχειρεί και η χώρα μας.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης και UAVs ακόμη πιο εξελιγμένων δυνατοτήτων, πιθανότατα επιθετικών (δηλαδή με οπλισμό). Εως σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι έχει δρομολογηθεί και η απόκτηση τριών αμερικανικών UAVs MQ-9, τα οποία έχουν τεράστια εμβέλεια δράσης, έως 1.850 χλμ., και μπορούν να πετούν στα 50.000 πόδια.

Πάντως οι παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη αφορούν και τους τρεις Κλάδους. Ηδη το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύθηκε με 5 μίνι UAVs που θα χρησιμοποιούνται από τις φρεγάτες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται πειραματικά και το UAV Aρχύτας που έχει κατασκευάσει η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ενώ μη επανδρωμένα θα διαθέτουν και οι φρεγάτες Belh@rra. Mικρά αλλά αποτελεσματικά drones και UAVs διαθέτει και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Επίσης δεν θα πρέπει να λησμονείται πως το νέο ελληνικό μη επανδρωμένο αερόχημα, το πρόγραμμα Αρχύτας, το οποίο έπειτα από 2 χρόνια θα μπει σε γραμμή παραγωγής από την ΕΑΒ στην Τανάγρα, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η δε πρώτη πτήση του υπερσύγχρονου VTOL UAV αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια. Και τότε θα τεθεί σε λειτουργία η γραμμή παραγωγής για να παραδίδονται τα πρώτα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακόμη, μελετάται, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των ελληνικής κατασκευής UAVs Πήγασος που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη οπλισμού. 

Απάντηση στα Bayraktar

Στοχευμένες κινήσεις γίνονται ταυτόχρονα προκειμένου να ανέβει επίπεδο η ελληνική αεράμυνα και να αποκτήσει και δυνατότητες αποτελεσματικής απάντησης στα τουρκικά μη επανδρωμένα με τη χρήση αντι-drones και αντι-UAVs συστημάτων. Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εδώ και καιρό εξετάζουν τέτοια συστήματα.

Μάλιστα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψή του στη βάση Palmachim στο Ισραήλ, ενημερώθηκε και για τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome, David’s Sling και Arrow 3. Και δεν περιορίστηκε σ’ αυτό αλλά επισκέφθηκε και μία πυροβολαρχία του Iron Dome και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, τη λειτουργία και την υποστήριξή της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για συστήματα αντι-drones έχουν γίνει σχετικές παρουσιάσεις στο υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ και από άλλες χώρες και εταιρείες και οι επιτελείς μελετούν ποιο σύστημα έχει τις καλύτερες δυνατότητες για να αποτραπεί η μεγάλης έκτασης παραβατικότητα των τουρκικών μη επανδρωμένων στο Αιγαίο.

Είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί τα δεκάδες δικής της παραγωγής UAVs για τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας για δύο λόγους. Και για λόγους οικονομίας, αφού τα μη επανδρωμένα δεν χρειάζονται καύσιμα, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Εχει αντιληφθεί το «κενό» στον τρόπο αποτελεσματικής απάντησης στα UAVs από τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ελληνικό Πεντάγωνο αναζητούν ένα σύστημα αντιμέτρων στα τουρκικά UAVs που θα είναι και έξυπνο και αποτελεσματικό. Δεν επιδιώκεται προφανώς ένα σύστημα που θα καταρρίπτει τα drones που κάνουν παραβιάσεις. Αυτή τη δυνατότητα εξάλλου την έχει και τώρα η ελληνική αεράμυνα. Ομως είναι εύκολα αντιληπτό πως μία τέτοια ενέργεια θα ήταν… βούτυρο στο ψωμί της Αγκυρας για την πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, υπουργείο Αμυνας και ΓΕΕΘΑ θέλουν να ενισχύσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις με ένα σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα (με εξελιγμένο ραντάρ ίσως) τα UAVs και έπειτα να μπορεί να τα «τυφλώνει» και ακόμη και να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους. Στόχος είναι δηλαδή τα εχθρικά UAVs να εκτρέπονται της πορείας τους προτού καν εισέλθουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.