Ζητούν να μπει  τέλος στις αποσπάσεις γιατρών του Θεαγενείου προς άλλα νοσοκομεία και να ενισχυθεί άμεσα με μόνιμο προσωπικό

Άλλο ένα δημόσιο νοσοκομείο βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόκειται για το «Θεαγένειο», το μοναδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία που δεν ανέστειλαν την κανονική τους λειτουργία κατά την περίοδο της πανδημικής έξαρσης. Το «Θεαγένειο» και το προσωπικό του επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή μέσα στην πανδημία, συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή της, χωρίς να σταματήσουν τη φροντίδα και θεραπεία χιλιάδων ογκολογικών ασθενών μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Δυστυχώς, όμως, και το «Θεαγένειο» έχει καταδικαστεί σε μαρασμό και αργό θάνατο με τη μέθοδο της υποστελέχωσης και της διαρκούς αφαίμαξης-μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς άλλα υποστελεχωμένα νοσοκομεία! Κι αυτή η μέθοδος αποτελεί κεντρική πολιτική ευθύνη.
Η επιμονή του υπουργείου Υγείας να μην καλύπτει με μόνιμες προσλήψεις τα οργανικά κενά, αλλά να μετακινεί προσωπικό και υπηρεσίες από υποστελεχωμένη δομή σε άλλη υποστελεχωμένη δομή, αποτυπώθηκε και στη λειτουργία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Θεαγενείου κάλυπτε πλήρως χειρουργικά την ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, ενώ στη ΜΕΘ του νοσηλεύθηκαν ασθενείς που πέρασαν Covid και έχρηζαν μηχανικής υποστήριξης. Η μεγάλη πίεση στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο προκάλεσε αναβολές στα χειρουργεία ογκολογικών ασθενών που έχρηζαν χειρουργικής επέμβασης. Όμως, ευθύνες προκύπτουν και σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας, καθώς η 4η ΥΠΕ επιμένει να προτάσσει τις πρόχειρες λύσεις των εμβαλωματικών μετακινήσεων με τρίμηνες αποσπάσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αγνοώντας τις εκκλήσεις του προσωπικού για ουσιαστικές λύσεις.
Σημειωτέον, ότι  εξαιτίας της συνεχιζόμενης απόσπασης αναισθησιολόγων από το «Θεαγένειο» σε άλλα νοσοκομεία, από τον Ιούνιο μειώνονται κατά 20% τα χειρουργεία. Πρόκειται για μια άκρως δυσμενή εξέλιξη, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ογκολογική επέμβασή τους, αν δεν διαθέτουν τα χρήματα για να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Στη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου είναι κενές οι 85 από τις 313 προβλεπόμενες θέσεις, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προφανώς, η Μαξίμου Α.Ε. είναι απασχολημένη με το πώς να βάλει περισσότερους ιδιώτες, ομίλους, μεγαλογιατρούς και εργολάβους στο ΕΣΥ.
Οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας να λάβει, μεταξύ άλλων, άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αλλά και να μεριμνήσει ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού προς άλλα νοσοκομεία.