Ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτών να φθάσει ακόμα και τα 2,5 εκατομμύρια, καθώς αρχίζουν και «ξεπαγώνουν» τα χρέη της πανδημίας και οι φόροι που ήταν σε αναστολή είσπραξης, καθώς και η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή η τελευταία μεγάλη ρύθμιση έδωσε λοιπόν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν ποσά ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ σε 120 δόσεις (εφορία και ταμεία). Από τα τέλη του 2019 μέχρι και το 2029 θα συνεχίσουν αρκετοί από αυτούς κάθε μήνα να καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά.
Με τις δόσεις, οι εγκλωβισμένοι στις ρυθμίσεις της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον είναι συνεπείς, θα γλιτώσουν από κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Οι δίδυμες κρίσεις αναμένεται να ανεβάσουν σημαντικά τον αριθμό των φορολογουμένων που θα ζουν με δόσεις.
Τα χρέη της πανδημίας και οι φόροι που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης συνολικού ύψους 2,26 δισ. ευρώ, «ξεπαγώνουν» και οι υπόχρεοι είτε θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους είτε να ενταχθούν στην ειδική ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή 72 έντοκων (με επιτόκιο 2,5%).
Σε διαφορετική περίπτωση ενεργοποιούνται τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου. Δυνητικά στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν 820.000 φορολογούμενοι. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αίτηση ένταξης στη ρύθμιση είχαν κάνει περίπου 45.000 οφειλέτες (η προθεσμία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου).
Παράλληλα, περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούνιο να αποπληρώνουν το κρατικό δάνειο σε έως 60 δόσεις. Πρέπει να επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ (το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το εισπράξιμο ποσό ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ).
Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι είναι ενταγμένοι:
1. Στην πάγια ρύθμιση της εφορίας που είναι σε 24-48 δόσεις.
2. Στην πάγια ρύθμιση των ταμείων, που προβλέπει κατ’ ανώτατο όριο 12 δόσεις.
3. Στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων της εφορίας, στην οποία πλέον δεν μπορεί να ενταχθεί κάποιος φορολογούμενος.
4. Στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων των ασφαλιστικών ταμείων, στην οποία επίσης δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες καθώς δεν είναι ενεργή.
Οσοι λοιπόν είναι ενταγμένοι σε κάποια από τις παραπάνω ρυθμίσεις και όσοι θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, δηλαδή να υποβάλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις και να πληρώνουν τους φόρους για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης και αναβιώσουν κατασχέσεις και διώξεις.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποστούν τις συνέπειες με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.
Οπως προαναφέρθηκε, οι έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές τετραπλασιάστηκαν και από 1,089 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2009, έχουν φθάσει πλέον στα 4 εκατ., νούμερο που σχεδόν έχει παγιωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
– Χρέη έως 50 ευρώ έχουν 896.877 φορολογούμενοι.
– Χρέη από 50 έως 500 ευρώ έχουν 1.581.578 οφειλέτες.
– Ποσά από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.495.470 φορολογούμενοι.
– Χρέη άνω των 10.000 ευρώ έχουν 318.407 φορολογούμενοι.