Πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, έπειτα και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Ερντογάν: Έτοιμος για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα

Oλοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσον αφορά στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπως μεταδίδεται, ήταν παρόντες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Χουλουσί Ακάρ και ο Ιμπραήμ Καλίν.

Το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους συνομιλητές του ότι το μομέντουμ της αποκλιμάκωσης πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα για τη μείωση της έντασης και τη λειτουργία των διαύλων διαλόγου.

Ενώ τόνισε ότι οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης πρέπει να προστατευθούν με αμοιβαίο τρόπο. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του στη μεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ ανέφερε ότι μία διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος όλων.

Τέλος, ανέφερε ότι εξαρτάται από την Ελλάδα πως θα αναθερμανθούν τα κανάλια διαλόγου και πως θα προχωρήσουν.