Κανονικά συνεχίζονται στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της επιτροπής εμβολιασμού, η οποία ωστόσο προχώρησε σε σύσταση αναφορικά με τις ηλικίες των γυναικών που θα ήταν καλύτερο να προτιμήσουνεμβόλιο τεχνολογίας mRNA.
H εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, το οποίο παραμένει υπό πίεση παρά τη σταθεροποιητική πλέον πορεία της πανδημίας.
Συνολικά έως απόψε έχουν πραγματοποιηθεί 5.206.825 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. Σε τουλάχιστον 3.416.300 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ1.880.694 έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», καθώς και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για το εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000εμβολιασμοί στη χώρα. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου – ποσοστό 34% και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι – ποσοστό 20%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τη Δευτέρα 24 Μαΐου ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση στα νησιά ήταν 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε στο 20%.
Σε ό,τι αφορά στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έδωσαν νέες οδηγίες.
Σύσταση για mRNA εμβόλιο στις γυναίκες 30-49 ετών
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια για το εμβόλιο της AstraZeneca και παράλληλα συστήνει στις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-49 ετών να επιλέξουν mRNA εμβόλιο, δηλαδή είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε το εμβόλιο της Moderna.
«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
«Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», συνέχισε.
«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με κεντρικό θέμα τα θρομβωτικά επεισόδια μετά από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
ΕΟΦ: Πέντε περιστατικά θρόμβωσης σε σύνολο 905.915 δόσεων
Στην ανακοίνωση ότι στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί 5 περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca σε σύνολο 905.915 δόσεων, προχώρησε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και ο ΕΟΦ. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα ποσοστά που αφορούν το ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικών θρόμβωσης ανά ηλικιακή ομάδα.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρεται: Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).
Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).
Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.
Εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12-15 ετών
Εξ άλλου, ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χορήγηση ή μη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ.
«Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ κάποιο εμβόλιο και για νεαρότερες ηλικίες, θα μπει στο σχεδιασμό μας και με βάση την προτεραιοποίηση η οποία υπάρχει και πάντα οργανωμένα, δομημένα και με σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, θα δοθεί η δυνατότητα αυτή», απάντησε ο υπουργός Υγείας.
«Στο κομμάτι του εμβολιασμού εφήβων και νεότερων ηλικιών, βλέπετε ότι έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό τέτοιο, με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, ξεκινώντας από τις πιο μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Έχουμε φτάσει ήδη αισίως από το Σάββατο, με βάση τον προγραμματισμό, να ανοίγουμε και την ηλικία 30-34 για όλα τα εμβόλια. Και έτσι θα συνεχίσουμε, πηγαίνοντας σε όλους τους ενήλικες», ανέφερε.
«Πάντα όμως τα πράγματα γίνονται βήμα-βήμα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, γίνονται βήμα-βήμα και γίνονται μελετημένα στην Επιχειρηση Ελευθερία, για αυτό και μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας με αυτό τον τρόπο και υπάρχει γενική ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς», συνέχισε.
«Στον FDA έχει εγκριθεί, η Αμερική έχει ξεκινήσει να εμβολιάζει αυτές τις ηλικίες. Θα προχωρήσουμε με βάση τον προγραμματισμό μας».
«Νομίζω ότι όλοι θέλουν να δουν να μπαίνει ένα αίσιο τέλος σε αυτή την τεράστια περιπέτεια Δημόσιας Υγείας, αλλά ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται σωστά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα όπλα τα οποία δίνει η επιστήμη», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
«Σε κάθε περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και προσπαθούμε με βάση τη στρατηγική μας και για το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε εικόνα ποια είναι αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως να κανονίσουμε την πορεία μας»
Όπως υπενθύμισε η Μαρία Θεοδωρίδου, δεδομένου ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για ηλικίες άνω των 16 ετών, ήδη χορηγείται και στην Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες που όμως πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.