Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 358 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. 132 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κοροναϊός στην Αττική: Τα 7 στοιχεία που τρομάζουν τους επιδημιολόγους

Ιδιαίτερα δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Αττική ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού και αυτός είναι ο λόγος που εξετάζεται η επιβολή νέων μέτρων που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο τοπικό lockdown.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «η Αττική βρίσκεται στην πορτοκαλί φάση της επιδημίας» και πως το επόμενο βήμα είναι το κόκκινο που σημαίνει lockdown.

«Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει», ήτοι να φοράνε μάσκες, να κρατάνε αποστάσεις και να πλένουν συχνά τα χέρια.

Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής επτά:

1.     Την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων

2.     Τον αριθμό των θανάτων καθημερινά

3.     Τις ανησυχητικές εισαγωγές στα νοσοκομεία

4.     Τον αριθμό των διασωληνώσεων

5.     Την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των κλινών ΜΕΘ

6.     Το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά στον Covid-19

7.     Τον δείκτη μετάδοσης R0 που έχει ξεπεράσει το ένα (δηλαδή κατά μέσο όρο ένα μολυσμένο άτομο μολύνει ένα ακόμη με το οποίο έρχεται σε επαφή). «Είναι λίγο πάνω από το 1 με ανοδική τάση» όπως επεσήμανε ο καθηγητής.

«Όλα αυτά προοιωνίζουν μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική» κατέληξε ο κ. Σύψας.

Σύψας: Νέα μέτρα ακόμα και αύριο – Είμαστε σε δύσκολη φάση στην Αττική

«Τώρα είμαστε στην “πορτοκαλί” φάση της επιδημίας, που σημαίνει ότι το επόμενο βή

μα είναι η κόκκινη δηλαδή το lockdown» είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Είναι η ώρα εκτός από την Πολιτεία και ο πολίτης να κάνει αυτό που πρέπει. Τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε εικόνα, αξιολογούμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Αν δούμε μεγάλη έξαρση του κορονοϊού θα πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε.

O βασικός τρόπος μετάδοσης και οι δύο κινήσεις για να προστατευτείς

Μια σημαντική ανασκόπηση των τελευταίων ερευνών που έκανε διεπιστημονική ομάδα και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» τακτοποιεί πολλές εκκρεμότητες για τα πώς και τα γιατί του κοροναϊού.

Οι ερευνητές αποφάνθηκαν πως ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι μέσω των σταγονιδίων που μεταφέρονται με τον αέρα. Τα μικροσταγονίδια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να κολλήσει κάποιος κοροναϊό, τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα σε αρκετή απόσταση.

Κι έτσι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε είναι η κοινωνική απόσταση και ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων. Αυτές οι δύο κινήσεις της καθημερινότητας συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Η μελέτη λέει ακόμα πως η Covid-19 δεν μεταδίδεται μέσω επιφανειών. Πολύ λίγες ενδείξεις έχουμε που να υποστηρίζουν τη μετάδοση μέσω αγγίγματος επιφανειών. Αφήνοντας την αναπνευστική οδό στην πρώτη θέση.

Οι ερευνητές μιας σειράς αμερικανικών πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών νοσοκομείων μελέτησαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σταθμίζοντας και όλα τα δεδομένα που προέρχονται από εθνικούς και διεθνείς φορείς υγείας.

Η αναπνοή είναι ο Νο 1 τρόπος μετάδοσης του κοροναϊού και εκεί ακριβώς θα πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας να προστατευτούμε.

Τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας και αερίζουμε καλά τους χώρους μας.